Több érdemi változás várható a területalapú támogatási rendszerben

Agro Napló
2023-tól több érdemi változás várható a területalapú támogatási rendszerben az uniós szabályozás szigorodása és változása okán – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az új támogatási rendszerben meghirdetendő összes területalapú támogatási jogcím – legyen az első pilléres közvetlen vagy második pilléres vidékfejlesztési támogatási forma – kifizetési feltétele lesz a 11 darab gazdálkodási követelménynek (JFGK) és a 9 darab helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra (HMKÁ) vonatkozó elvárásnak való megfelelés.

Jelentősebb változások a kötelező vetésforgó (HMKÁ 7), a nem termelő területek kötelező aránya (HMKÁ8) és a talajvédelem (HMKÁ 5 és HMKÁ 6) területén lesznek.

A zöldítés korábbi elemei közül az állandó gyepterületek fenntartása és az ökológiai fókuszterületek (EFA) beolvadnak az új alaptámogatás feltételrendszerébe, a terménydiverzifikációs előírás viszont nem, mivel a szigorodó vetésváltási szabályok okán lehetőségünk volt elhagyni az alaptámogatás esetében, nem írták elő az uniós szabályok kötelező alkalmazását (Agro-ökológiai Program esetében választható lesz).

(Forrás: Feldman Zsolt/Facebook)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!