2024. március 29. péntek Auguszta

TIM: Meg kell semmisíteni a lejárt vagy veszélyes növényvédő szereket!

Agro Napló
A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régről megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt növényvédő szerek szakszerű begyűjtését és ártalmatlanítását.

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében ismertette: a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara adatai szerint az ország minden részéből, összesen 271 helyszínről – illegális raktárakból, elhagyott tárolókból, mezőgazdasági épületekből – kell elszállíttatni körülbelül 180 ezer liter és 342 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert ártalmatlanításra a fűzfői és győri hulladékégetőkbe – értesült a közleményből az Agro Napló.

A tervek szerint az év végéig lezáruló munkálatokat a kamara területi szervei végzik felkért koordinátorok közreműködésével, vállalkozók bevonásával.

A TIM egyéb eszközökkel is segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a veszélyes hulladékok ártalmatlanítását – tette hozzá Raisz Anikó, és példaként sorolta fel az ingyenes Hulladékradar applikációval is megtámogatott „Tisztítsuk meg az Országot!” projektet, valamint a közelmúltban meghirdetett lakossági azbesztmentesítési pályázatot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tárca a körforgásos gazdaság kiépítésére, fejlesztésére törekszik annak érdekében, hogy minden hulladék nyersanyagként hasznosuljon. Ez az emberi egészséget károsító, az állat- és növényvilágot is veszélyeztető, tájat csúfító hulladékhegyek felszámolásának, újratermelődésük megakadályozásának leghatékonyabb eszköze – mutatott rá.

 

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!