Tavasszal mérhető fel, mekkora károkat okozott a hideg

Agro Napló
Az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint a növényeket védő tartós hótakaróra még várni kell. Az, hogy mekkora kárt okozott egyes helyeken a mostani hideg idő és hónélküliség, a tavaszi vegetációs időszak kezdetén derülhet ki – írja a nak.hu.

Az elmúlt napok igen hideg, többnyire száraz időjárása helyenként az őszi vetések kifagyását okozhatta. Múlt szerdán és csütörtökön ugyan sokfelé hullott hó, de jellemzően nem alakult ki olyan vastag hóréteg, ami a -15, néhol -20 Celsius-fokosnál is hidegebb éjszakákon megvédte volna a vetést. (Vastagabb hótakaró a Dunántúl nyugati részén alakult ki a múlt hétvégén.) Az OMSZ agrometeorológiai előrejelzése szerint a talaj továbbra is országszerte fagyott, a fagy mélysége a múlt hét elejéhez képest tovább csökkent, művelési módtól és nedvességviszonyoktól függően 15-40 cm között van. A kártevőket pusztító hideg idő egyelőre folytatódik. A hét második felében csapadékra is számítani lehet, keleten főként havazás, a Dunántúlon, eső, ónos eső, havas eső, később hó formájában. Az OMSZ szerint a nagy, főleg éjszakai hidegben a haszonállatokra is érdemes fokozottan odafigyelni.

A tartós hótakaró-nélküliség várható következményeit is érintette Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke január 10-i sajtótájékoztatóján. Mint mondta, azokon a területeken, ahol legalább gyér hó van, ott a növények könnyebben viselik hideget, ahol nincs ilyen, ott károkat okoz, ezért szerinte a gazdáknak fegyelmezett tavaszi munkát kell majd végezniük. Elképzelhető, hogy az őszi vetéseket hengerezni kell, ez plusz költségként jelentkezhet. A NAK-elnök úgy vélte, jelenleg még nehéz megmondani, felmérni, hogy milyen károkat okozott a rendkívüli idő, ez leghamarabb a tavaszi vegetációs időszak kezdetén derülhet ki. Ugyanakkor bízik abban, hogy összességében nem éri jelentős kár a gazdálkodókat. Azt megjegyezte, hogy a nagy hideg másoknak viszont kedvez, például azoknak a termelőknek, akiknek földjeit veszélyezteti a mezei pocok, ugyanis e kártevők létszáma ilyen időjárásban jelentősen csökken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!