Szigorodott a parlagfű elleni védekezés szabályozása

Agro Napló
A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) kormányrendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – elékezteti legfrissebb felhívásában az érintetteket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A köztestület felhívja a figyelme arra is, hogy a hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

A közlemény megjegyzi azt is, hogy június 5-től jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása: ha az adott területen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30 százalékot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet.

Ezért kiemelten kérik az agrárkamara tagjait és minden gazdát a NAK szakemberei, hogy a szankciók elkerülése érdekében különösen figyeljék a tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű fertőzöttség miatt is felszámolhatják az állományt.

Az érintettek a kérdéskörről bővebben tájékozódhatnak ezen a weboldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!