MENÜ

Sikeres évet zárt a Nébih

Agro Napló 2021.03.12.

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évértékelője – közölte lapunkkal az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

 

A 40 oldalas dokumentum vázlatos felsorolása azoknak az eredményeknek, amelyeket a tavalyi év kihívásaira adott a Nébih, és a szükségessé vált intézkedéseket sikerült végre is hajtani. Az összefoglalóban a szerteágazó hatósági munka eredményein és fejlesztésein túl helyet kapott a Nébih kampányainak időszakos mérlege, valamint a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer bemutatása.

A koronavírus-járvány kihívásai

A koronavírus-járvány természetesen a Nébih mindennapi tevékenységére is komoly hatással volt. Gyakorlatilag valamennyi szakterület életében új kihívásokat, sajátos helyzetet teremtett, az eddigiektől eltérő szemléletmódot, innovatív eljárások és módszerek bevezetését követelte. Ma már elmondható, hogy a gyors és rugalmas átállásnak köszönhetően a klasszikus hatósági feladatellátás a Nébih-nél nem sérült.

Sőt, számos fejlesztést, például az informatikai és ügyfélprofil rendszerek személyes ügyintézést kiváltó bővítését, a támogató szemlék, videókonferenciák és videóauditok bevezetését, éppen a rendkívüli körülmények hozták előre.

A hatósági munka gördülékeny biztosítása mellett még hangsúlyosabbá vált a Nébih támogató szerepének erősítése is. Olyan új megoldások születtek, mint például a hatóság a gyógyszerek kiváltáskor engedélyezte a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyászati készítmények többségénél. Emellett helyi termelő keresőt indított a Nébih az őstermelők és kistermelők számára, vagy épp operatív útmutatókkal segítette a különböző élelmiszerlánc szereplők sikeres alkalmazkodását a megváltozott helyzethez.

Hatósági eredmények, újítások

A további eredmények közül említést érdemel, hogy 2020-ban is kiemelt hangsúlyt kapott a Nébih-nél a csalások, hamisítások, valamint a feketegazdaság elleni küzdelem. Ezt a munkát 567 kiemelt ellenőrzés, 839 tonna hatósági intézkedés alá vont termék, valamint 34 tevékenység-korlátozás és több mint 116 millió forint kiszabott bírság fémjelezte.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóival szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrése érdekében 87 ellenőrzés történt, amiből 22 esetben állapítottak meg jogsértést az ellenőrök, a bírság végösszege hozzávetőleg 315 millió forint lett. Az állategészségügyi, a borászati és az élelmiszerlánc további termékeit vizsgáló laboratóriumokban több mint 1,6 millió mintából mintegy 4,35 millió paraméterre végeztek vizsgálatokat a szakemberek. Év végén elindult a kutyaszaporítók ellenőrzése is, állatgyógyászati készítmények lefoglalásával és a jogosulatlan állatorvosi tevékenység felderítésével egybekötve.

A koronavírus „árnyékában” folytatódott a küzdelem az afrikai sertéspestis (ASP) ellen, valamint a baromfiágazat az eddigi legsúlyosabb madárinfluenza-járványt is át- és túlélte tavaly. Egyértelmű siker, hogy a magyarországi házisertés-állományokat továbbra is sikerült megvédeni az ASP-től és a vadállományban szintén lassult a járvány terjedése. A madárinfluenza-járványt pedig – szigorú intézkedésekkel és összehangolt munkával – sikerült felszámolni.

A kiemelkedő eredmények között említhető, hogy megalakult a 10 fős élelmiszerrendész szolgálat, az állategészségügyi járványok hatékony kezelése érdekében pedig önálló szervezeti egységeként létrejött a Nébih-en belül az Országos Járványügyi Központ. Tűzifát okosan! néven megnyílt a biztonságos tűzifavásárlást segítő online piactér. Emellett az elkobzott fatermékek közül kevés híján 3 ezer köbméter tűzifát kaphattak meg a rászoruló intézmények, szervezetek.

Tavaly a Nébih ügyfélszolgálatai összesen 54 134 telefonhívást fogadtak. A felhasználóbarát „e-trendhez” igazodva e-mail és messenger-csatornákkal (Nébo chatbot munkába állításával) bővült a Nébih ZöldSzám bejelentő-felületeinek köre, megkönnyítve a közérdekű bejelentéseket alátámasztó fotók, videók csatolását. Az ügyfélprofil rendszerben szintén bővült az elektronikusan bejelenthető, intézhető tevékenységek köre, és tovább egyszerűsödött a FELIR azonosító igénylése is.

Tudásmegosztás, szemléletformálás

A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer kapcsán – széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés mellett – tovább dolgoznak a szakemberek a pályázatok beadásához és elbírálásához szükséges komplex rendszer fejlesztésén, pontosításán. Az Agrárminisztérium (AM) nemzeti minőségrendszerként ismerte el a KMÉ-t.

A Nébih erdőtűz-megelőzési projektje, a Firelife éghajlatvédelmi kategóriában elnyerte az Európai Unió „LIFE Award 2020” elnevezésű környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai díját.

A Nébih termékteszt programja, a Szupermenta 11 termékkör komplex vizsgálatát végezte el az év folyamán, ami 261 termék több mint 38 ezer paraméterre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát jelentette.

Nagy nemzetközi elismertségre tett szert a „Maradék nélkül” elnevezésű program, amelynek legfontosabb eredményeit bemutatták az ENSZ múlt évi élelmezési világnap alkalmából szervezett, online központi rendezvényén.

„Az Ételt csak okosan!” elnevezésű programban hűtőkihívást szerveztek és összeállították a „Konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági útmutató járvány idején” című kiadványt.

Elvégeztek továbbá egy 3500 fős karanténkutatást, és jótékony célú élelmiszeradomány-gyűjtésbe belefogott a Nébih, sőt, elkészült a szervezet oktatási honlapja (nebihoktatas.hu) is.

A Nébih tervei

A 2020-ban megkezdett feladatok túlnyomó része 2021-re is áthúzódik, meghatározva a Nébih tevékenységének főbb irányait. A szervezet előtt áll például az e-Pincekönyvi rendszer adattárházának és gördülékeny adatáramlásának kidolgozása, a Vendéglátás és Közétkeztetés Jó Higiéniai Gyakorlata Útmutató (GHP) új fejezeteinek megalkotása, a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer folyamatos kiterjesztése az újabb termékkörökre.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság szakembereire olyan jelentős feladatok várnak, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ projekt gyakorlati működtetése, valamint a legújabb kihívásokra reflektáló Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia 2030 elkészítése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fő célja pedig továbbra is az, hogy termőföldtől az asztalig biztosítsa az élelmiszerlánc biztonságát, mind az ágazati szerepelők (termelők, előállítók, forgalmazók), mind pedig a fogyasztók érdekében. (További információk a Nébih 2020-as hatósági és szemléletformáló tevékenységéről szóló összefoglalójában olvashatóak.)