Segíteni kell: a sertéságazat zuhanó szakaszban van

Agro Napló
Az agrártárca a legsokszínűbb eszközrendszerrel segíti a magyar sertéságazatot, a sertéstartókat a krízishelyzetben – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden a magyar sertéshús fogyasztását ösztönző kampány rendezvényén, Budapesten.
Fotó: AMC

 

Hozzátette: az utóbbi idők piaci folyamatai azt mutatják, hogy a sertéságazat zuhanó szakaszban van. Az államtitkár kiemelte, az érintettek pénzügyi helyzetén, likviditásán segítenek, hogy túléljék az átmeneti piaci nehézséget. Az állatjóléti támogatásból az eddig kifizetett 8,3 milliárd forint mellett még az idén 5,5 milliárd forintot terveznek folyósítani. Ezzel segítik a sertéstartókat a finanszírozásban – ismertette.

Rámutatott arra is, hogy az átmeneti nehézség túlélésében segíti még a sertéstartókat az idén decemberben elinduló, 100 százalékos kamat- és költségtámogatást nyújtó hitelprogram. Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a februárban indult mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer valamennyi magyar mezőgazdasági termelő számára lehetővé teszi hasonló piaci helyzet áthidalását, és arra biztatta a mezőgazdasági termelőket, csatlakozzanak a 2022 februárjában újra megnyíló krízisbiztosítási rendszerhez.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a sertéspiaci krízishelyzet európai szintű. Az Európai Unió sertéstartó országainak közössége már többször is, legutóbb 19 tagállam kérte az unió közbeavatkozását, mivel a nemzeti beavatkozási eszközök korlátozottak. Decemberben újra kérik majd ezt a fajta segítséget, mivel a krízis már olyan mértékű, amit európai szinten kellene kezelni – fogalmazott Feldman Zsolt.

Szólt arról is, hogy Magyarországon az idén történelmi léptékű fejlesztési program indult mind a sertéstartás, mind az élelmiszerfeldolgozás területén. Az elmúlt egy évben az állattartóknak nyitva lévő pályázatokra 118 milliárd forint értékben nyújtottak be sertéstartók támogatási igényt telepeik korszerűsítésére, ebből 72 milliárd forintot már jóváhagytak. Elemi érdek az előkészített fejlesztések minél előbbi megvalósítása, ehhez pedig minél több sertéstartót kell átmenteni a krízishelyzetből a fejlesztést lehetővé tevő időszakba – mondta Feldman Zsolt. Az államtitkár arra biztatta a vásárlókat, hogy keressék, és fogyasszák a magyar sertéshúst, és jelezte: megteremtették a magyar sertéshús egyértelmű azonosításának lehetőségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!