Több területen, de kisebb arányban akadtak hiányosságok a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés során.
A sertéshústermék ellenőrzés során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését” is elvégzik, ahogy arról korábban már lapunk itt és itt beszámolt.
A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzésre, Salmonella és mikrobaszám mérésre került sor. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.
A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben – 140 hiper/szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben – végeztek ellenőrzést. Ezen vizsgálatok fő tapasztalatai:
Az ellenőrzött kiskereskedelmi létesítményekről szóló infogramot ide kattintva tekinthetik meg.
A Nébih ellenőrei 137 közétkeztetőnél 323 sertéshústételt szintén ellenőriztek. A vizsgált tételekből 179 magyar, 125 uniós (ebből 85 spanyol) eredetű volt. A termékek vállalkozáson belüli jelölését 19 esetben nem találták megfelelőnek az ellenőrök.
A külföldi sertéshús célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a következő hetekben is folytatódik, immár a tavaszi szezonális ellenőrzés részeként.
(Forrás: Nébih)