Podcast beszélgetés a fiatal gazdálkodók helyzetéről

Agro Napló
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Weisz Miklós, az Agrya – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnökének beszélgetésben többek közt szó volt arról, hogy Európa-szerte probléma a magángazdálkodók magas életkora.

Magyarországon a 40 év alatti gazdák aránya mindössze 18%, míg a 65 év felettieké ennek a duplája. A résztvevők ezenkívül megtárgyalták a generációváltást elősegítő jogszabályi változás szükségességét.

A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve a beszélgetés meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • Húsz éve tendencia a fiatal, 40 év alatti gazdák alacsony aránya. Itthon a 40 év alatti gazdálkodók aránya 18%, az 55-64 év közöttieké 25%, míg a 65 év felettieké 36%.
  • Az arány az erőfeszítések, támogatások ellenére is romlik, de valószínűleg ezek nélkül még rosszabb lenne a helyzet.
  • A korstruktúra romlásával egyidőben koncentrálódás is folyik, egyre kevesebben egyre nagyobb területen gazdálkodnak.
  • Hagyományos növénytermesztés esetén jelentős méretű földterületre van szükség egy család megélhetésének biztosítására. Magas az anyagi belépési korlát a mezőgazdaságba, de emellett is van lehetőség a gazdálkodás elkezdésére. Sokan, akik a városokból költöznek vidékre, kerti növényekkel, méhészkedéssel kezdik.
  • Mivel a fiatal gazdák beruházási hajlandósága nagyobb, az új technológiák is gyorsabban terjednek el az általuk vezetett gazdaságokban.
  • A Parlament előtt van az a jogszabály, amely lehetővé tenné, hogy egy családtag, vagy bizonyos feltételekkel egy munkavállaló is egy az egyben átvehesse a gazdaságot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!