MENÜ

Példaként szolgálhat a mezőhegyesi öntözési mintaprogram

Agro Napló 2020.07.13.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén valósul meg az első olyan öntözésfejlesztési beruházás, amely számottevő mértékben növeli a hazai öntözött terület nagyságát, ezért az mintául is szolgálhat.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése alapján hazánk mezőgazdaságának lendületet adhat az öntözés korszerűsítése, a mintaprogram mellett már további fejlesztések indultak.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által megművelt 8200 hektár szántóterületből jelenleg 2300 hektáron lehetséges egyidejűleg öntözni. Ezt a beruházással mintegy a negyedével, 3 ezer hektárra növelik. További, megközelítőleg 3500 hektár területen áll rendelkezésre kiépített öntözőrendszer, ami több mint harmadával, 5500 hektárra bővül. Így ez lehet az első olyan öntözésfejlesztési beruházás, amely jelentősebb volumenben növeli az öntözött terület nagyságát az országban.

A mezőhegyesi beruházás mellett, a kormányzat által 2020-2030 között biztosított 170 milliárd forintos keret terhére rövidesen 7 kiemelt öntözésfejlesztési beruházás valósulhat meg, amelyeknek már tavaly elkezdődtek az előkészítő munkálatai. Ezek annak, a NAK által 2018-ban elvégzett vízigény-felmérésnek az eredményeivel összhangban jönnek létre, amely alapján a felmért 1,2 millió hektár esetében 300 ezer hektáron mutatkozott a gazdálkodók részéről új öntözési igény.

 

mezohegyes ontozes_1-1200

 

A NAK üdvözli az öntözésfejlesztés terén tett további kormányzati erőfeszítéseket: így például az öntözni kívánó termelőket szakmailag és jogilag segítő öntözési igazgatási szerv létrehozását, az öntözéses gazdálkodásról szóló tavaly decemberben elfogadott törvényt, illetve ennek a nemrégiben megjelent végrehajtási rendeletét. Utóbbi az öntözési szolgalom alapításának, az öntözési közösségek elismerésének és ellenőrzésének, valamint a környezeti körzeti tervek jóváhagyásának részletszabályait tartalmazza.

A NAK szerint mindezek a lépések és a hozzájuk rendelt források jó alapot adnak ahhoz, hogy a jövőben számottevően bővüljön az öntözött terület nagysága Magyarországon, és így javuljon a termésbiztonság és a gazdálkodók versenyképessége – olvasható a köztestületi tájékoztatásban.