Nemzeti mintagazdaság lesz Mezőhegyesen

Agro Napló
A célkitűzés nemzeti mintagazdaság létrehozása Mezőhegyesen – hangsúlyozta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos augusztus végén sajtótájékoztatón Mezőhegyesen.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A kormánybiztos kiemelte: a ménesbirtok és tangazdaság minta lehet annak bemutatására, hogyan lehet a XXI. században modern technológiai eszközökkel korszerű módon, hatékonyan gazdálkodni.

Lázár János felhívta a figyelmet – tudósított az MTI –, hogy az elmúlt két évben Mezőhegyesen új üzemet szerveztek, korszerűsítettek, fejlesztettek, és ennek eredményeként 500 embernek adnak munkát.

A kormánybiztos részletezte, hogy 4,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépekre, eszközökre. Példaként említette, hogy Mezőhegyes az első olyan birtok Magyarországon, ahol drónok segítségével agrárdigitalizációs, precíziós adatgyűjtés folyik, ezzel segítik a növénytermesztési ágazatot, 6600 hektáron pontosan lehet tudni a talaj minőségét.

Lázár János úgy fogalmazott: a gépek megvásárlása, a digitális fejlesztés, az agrárinformatikusok alkalmazása után eljutottak oda, hogy megkezdhetik az állattenyésztés modernizációját is. Ennek részeként 880 férőhelyes, két istállóból álló tehenészetet alakítottak ki, amely a világ legmodernebb technológiáját használja.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A beruházás összértéke 2,7 milliárd forintot tett ki. A mintaberuházás pedig olyan program, amelyet Magyarországon bárki megtekinthet, és levonhatja a gazdasági tanulságokat – tette hozzá.

Kovács Norbert vezérigazgató elmondta, az istálló a műszaki átadás-átvétel lezárására vár, ezt követően kezdődik a tehenek betelepítése, a termelés.

A kormánybiztos szólt arról is: az öntözésfejlesztésre 8,5 milliárd forintot biztosít a kormány, a beruházás szeptemberben kezdődik, és a cég 2022-re nemcsak a legmodernebb gépállománnyal, digitalizált, precíziós gazdálkodással, a legmodernebb szarvasmarha teleppel rendelkezik majd, hanem 5500 hektár egybefüggő területen öntözést is biztosít – közölte.

Lázár János beszámolt arról is, hogy Mezőhegyesen vetőmagot állítanak elő, egyebek közt a birtok saját maga termeli meg az alapanyagot, és csomagolt készáruval lép a piacra.

Megjegyezte: Magyarország 20 millió ember élelmiszerrel való ellátására lenne képes, ezzel szemben jelentős az élelmiszer-behozatal. Az egyik legfontosabb célkitűzésüknek nevezte, hogy a nagyvároson kívül élő emberek számára is lehetőséget teremtsenek. Ennek elengedhetetlen követelménye az agrárium fejlődése, ebben pedig a legfontosabb esélyt a feldolgozóipar, az élelmiszeripar jelenti - mondta.

Ha lesz 80 százalékban nemzeti kézben lévő feldolgozóipar, akkor el lehet mondani, hogy az elfogyasztott élelmiszer 80 százaléka magyar eredetű. Azon kell dolgozni, hogy a kormány új mezőgazdasági politikát (leosztást) indítson, minél több forrást biztosítson vidéken az agrárfejlesztésekre. Szükség van egy új feldolgozóipari tervre Magyarországon – tájékoztatott a kormánybiztos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?