MENÜ

Ötmilliárd forint az idei szociális tüzelőanyagra

Agro Napló 2019.07.17.

Ötmilliárd forint jut ebben az évben szociális tüzelőanyagra – hangzott el július közepén az Agrárminisztérium (AM) és a Belügyminisztérium (BM) közös budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Az agrártárca a kormány honlapján közzétett tájékoztatása szerint az idén lesz elegendő szociális tűzifa, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifát tudnak szállítani az önkormányzatok – mondta az AM földügyekért felelős államtitkára.

Zambó Péter közölte: 2011-ben a szociális tűzifa mennyisége 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. A program 2011-es indulása óta mintegy egymillió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat. Eddig az állam 17 milliárd forintot fordított szociális tűzifa vásárlására – mondta. Az államtitkár felhívta a figyelmet: jelenleg az állami erdőgazdaságoknál még jó minőségű száraz tűzifát lehet vásárolni, a fűtési szezonban ugyanakkor már előfordulhat, hogy nedves a fa akár nedves is lehet.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ötmilliárd forintot biztosít idén a kormány a szociális célú tüzelőanyag-programra. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhatnak.

A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető. Elmondta, a gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot. Közölte: az idén minden eddiginél korábban írják ki a pályázatot. Az elektronikus beadás határideje augusztus 1-je délután négy óra, a papír alapon történőé augusztus 2-dika. A benyújtott pályázatokról legkésőbb augusztus 30-ig döntenek. A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között.

A BM önkormányzati államtitkára kitért arra is, hogy a program 2011 óta sikeresen működik, a Belügyminisztérium egy keretet biztosít és az önkormányzatok a saját maguk által megalkotott rendelet alapján osztják szét a szociális tűzifát. Mindenki, aki pályázik, kap támogatást. Az alaptézis az, hogy a legkisebbek húsz köbméter igényig a teljes támogatást megkapják, és ha több az igény, mint a felosztható keret, akkor arányosítanak – tartalmazza a tájékoztatás.