Hamarosan lendületet kapnak az erdőrezervátum kutatások

Agro Napló
Elkötelezett az Agrárminisztérium az erdőrezervátum kutatási program támogatásában, amelyhez a szükséges összegeket a jövőben is biztosítani fogjuk – jelentette be Zambó Péter.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

Csütörtökön, a Pilis-oldal Erdőrezervátumban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette, hogy Magyarország jó környezeti állapotának megőrzésében területi arányuknál is nagyobb szerepet töltenek be az erdők. Kezelésüknek alapja a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és az élőhelyek változatosságának fenntartása.

Összesen 63 erdőrezervátum van az országban, amely mellett az utóbbi években az erdészeti társaságok saját üzemi rezervátumokat is kijelöltek – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az agrártárca átfogó programot indított az erdőrezervátumok kutatására, amelyre 2020 óta közel 100 millió forintot fordítottak. Ilyen mértékű pénzügyi támogatást harminc éves fennállása óta még soha nem kapott a hazai rezervátumprogram. Ebből az összegből idén év végéig 17 erdőrezervátum felmérése valósul meg, jellemzően dunántúli helyszíneken – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az alapfelmérések után megkezdődik a 10 éves visszatérő felvételek elkészítése, a digitális adatbázis fejlesztése, továbbá támogatjuk a kutatási eredmények publikálását is – fűzte hozzá.

Zambó Péter elmondta, az erdőrezervátum kutatás célja, hogy a természet működését érintetlen erdőkben figyelhessék meg a szakemberek. Ez a tudás folyamatosan beépíthető a fenntarthatósági törekvéseket szolgáló erdőkezelési gyakorlatba. Erdészek és természetvédők közösen dolgoznak a felméréseken: a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Intézet, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok fognak össze ebben a munkában.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!