2024. április 26. péntek Ervin

Ősztől jön az új állatjóléti támogatás!

Agro Napló
Az elmúlt évek fejlesztései felkészítették a magyar mezőgazdaságot a következő évek kihívásaira –  mondta Feldman Zsolt Budapesten, a Baromfi Termék Tanács konferenciáján.
Fotó: MTI, Balogh Zoltán

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elsősorban nem a jövedelempótló támogatásokban, hanem a korszerűsítésben és a beruházásban látja a mezőgazdaság jövőjét, a vidékfejlesztési támogatások többsége ezért fejlesztési forrás lesz a következő években.

A baromfiágazat ezen felül az uniós válságcsomag Magyarországra jutó részéből is jelentős részt kaphat, és még az idén, várhatóan októbertől számíthat új állatjóléti támogatás bevezetésére, évente akár 13 milliárd forintos kerettel – értesült a közleményből az Agro Napló.

Feldman Zsolt szerint Magyarország a válságos időszakban sokat tanult, és sokat is tett a túlélésért. A gazdasági helyzetet előbb a koronavírus, most pedig a háború tette kiszámíthatatlanná, így ma már a biztonságos élelmiszerellátás sem számít olyan természetesnek, mint akár csak pár éve. A mezőgazdasági termelés világszerte felértékelődik, mivel az energia, a takarmány és más alapanyagok drágulása világszerte egyre nagyobb kihívás – tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország időben reagált, mezőgazdaságát sok évtizede nem látott fejlesztéssorozattal teszi versenyképessé. A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban 1 év alatt 27 pályázat jelent meg, több mint kétharmaduk beruházásokat, korszerűsítést, technológiaváltást támogat. A mostanáig kihelyezett források összege csaknem 1600 milliárd forint.

Feldman Zsolt elsősorban nem a jövedelempótló támogatásokban, hanem a korszerűsítésben és a beruházásban látja a mezőgazdaság jövőjét, a vidékfejlesztési támogatások többsége ezért a következő években is a fejlesztési forrás lesz. Az a termelő lesz hosszú távon sikeres, aki nyitott az újításokra, versenyképes és piacképes együttműködéseket alakít ki más agrár- és élelmiszeripari vállalkozókkal – fogalmazott az államtitkár.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!