2024. április 28. vasárnap Valéria

Majdnem 11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízottbika-tartó gazdaságoknak

Agro Napló
A jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezik a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát. A 2022-es történelmi léptékű aszályhelyzet, a jelenleg is zajló ukrajnai háború, a szankciók és az annak következményeként előállt termelési költségnövekedés miatt a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe. A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását. Ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében – emelte ki Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Kifejtette, a mostani újabb lépés segítségével a nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forintot, míg a hízott bika jogcímen 6000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeli kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani – tette hozzá.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!