Országjárásra indulnak az agrárpolitikusok és az agrárszakértők

Agro Napló
Magyarország kormánya mindig is a párbeszédre alapozta és alapozza közéleti munkáját, ezért kikéri a polgárok véleményét – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében azon a sajtótájékoztatón, amit az agrárminiszterrel közösen tartott Budapesten. Hozzátette: ezért április 2-án agrárpolitikusok, szakértők indulnak országjárásra.
Fotó: Agrárminisztérium

Az Agrárminisztériumban tartott sajtóértekezleten a miniszterelnöki megbízott emlékeztetett: „a mi politikai családunk esetében ez akkor is így volt, amikor ellenzékben voltunk, akkor nemzeti petíciót indítottunk; amióta pedig a kormányzás felelőssége a miénk, azóta folyamatosan nemzeti konzultációk formájában kérjük ki a polgárok véleményét, amely a kormányzati munkához, a döntésekhez fontos és elengedhetetlen.”

Hozzáfűzte: nincs ez másként a magyar gazdatársadalom, a gazdák esetében, ügyében sem. Az elmúlt napokban a Miniszterelnöki Kabinetiroda az agrártárcával szorosan együttműködve elkészített egy tájékoztatató kiadványt, „Szövetségben a magyar gazdákért” címmel. Ez a tájékoztató füzet azokat a közös eredményeket mutatja be, amiket a kormány és a magyar gazdák közös munkával értek el az elmúlt időszakban.

Felidézte: Magyarországon több mint 500 ezer család él az agrárgazdaságból, ők kiemelt, fontos társadalmi csoportot képviselnek. Mivel a kormány a párbeszédre alapozza közéleti munkáját, ezért kíváncsi a gazdák véleményére, és ezért indulnak országjárásra az agrárpolitikusok, agrárszakértők. Minden megyébe eljutva összehívják a gazdák képviselőit, és így mindenhol sor kerül majd egy közvetlen véleménycserére, párbeszédre. Ezeken a fórumokon lehetőség lesz a kérdések feltételére is – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Az országjáráson részt vesz: Nagy István, agrárminiszter; Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes; Kis Miklós, Feldman Zsolt, Zsigó Róbert, a szaktárca államtitkárai; Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke; Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Turi-Kovács Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő, valamint Erdős Norbert (Európai Néppárt - Kereszténydemokraták) Európai Parlamenti képviselő, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a május 26-i európai parlamenti választás egyértelmű tétje a magyar föld és a magyar gazdák megvédése. Fontosnak mondta azt is, hogy olyan magyar képviselők legyenek az Európai Parlamentben, akiknek Brüsszelben is Magyarország az első, és meg tudják védeni a magyar földet, a magyar gazdákat.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: itt a tavasz, a határban mindenütt tevékenykedő, munkálkodó embereket látni. Így egy új gazdasági év kezdetén adott a lehetőség az összegzésre: a kihívások, a nehézségek és az eredmények számbavételére. „Ezért is vállaltam örömmel, hogy egy országjárás keretében találkozom a gazdatársadalom tagjaival és közös számvetést készítünk” – mondta a tárcavezető. Jelezte: ezért is készült el a „Szövetségben a magyar gazdákért” című kiadvány. Ebben egy összefoglalás olvasható arról, hogy hol is tart a magyar agrárium. Az eredményeket és a gondokat is a legfontosabb ágazati szempont, a versenyképesség alapján vizsgáltak – emelte ki a miniszter.

Mindehhez hozzáfűzte: a magyar agrárium csak akkor lehet igazán sikeres, ha a gazdák és az agrártárca közösen, együttműködve tesz meg minden tőle telhetőt az ágazat eredményességéért. Az agrárium versenyképességének elemei közül kiemelte egyebek mellett: a digitalizáció széles körű elterjesztését és alkalmazását, az öntözés kérdéskörének hatékony megoldását – különös tekintettel a klímaváltozásra -  és a fiatal gazdatársadalom további erősítését.

Az agrárminiszter kitért rá: az Európai Unió az agrárium jövőjét alapjaiban befolyásoló fontos döntések előtt áll. Javában zajlanak ugyanis a tárgyalások a 2021-2027 évi agrártámogatások szabályairól, a rendelkezésre álló források nagyságáról. Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak csökkentésével igyekszik fedezetet teremteni más problémák, köztük a migráció kezelésére – mutatott rá. Nagy István jelezte: a kormány határozottan kiáll a nemzeti érdekek védelméért. Elfogadhatatlannak tartja a ugyanis a közös agrárpolitika forrásainak csökkentését, mivel ez komoly kockázatot jelentene a későbbiekben. Példaként hozta, hogy emelkedhetnének az élelmiszerárak, tovább szűkülne az élelmiszerüzletek választéka, romlana az áruk minősége és az élelmiszerbiztonság is. Így a KAP-nak továbbra is a gazdák érdekeit kell szolgálnia, és olyan szabályozást kell kialakítani, amely lehetővé, teszi, hogy a támogatás a legegyszerűbben és a leggyorsabban jusson a gazdákhoz – nyomatékosította a tárcavezető.

Nagy István arról is beszélt még, hogy a gazdatámogatás megvédéséről szóló petíciót eddig 146 567-en írták alá, ebből 11 ezren online módon.

A miniszter örömét fejezte ki a tekintetben, hogy a magyar gazdatársadalom megértette: a tét nagy. Ha ugyanis az Európai Bizottság javaslata megvalósulna, akkor az I-es pillér esetében, azaz földalapú támogatásnál 16,5 százalék, a II-es pillér esetében vidékfejlesztési támogatásnál több mint 26 százalék lenne a csökkenés. Ezért szükségek a közös összefogás Brüsszel terve ellen – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!