Óriási a külkereskedelmi hiány az országban

Agro Napló
Évek óta nem volt egyetlen hónap sem, amikor akkora, 517 milliárd forintos külkereskedelmi hiány jött volna össze, mint idén augusztusban. Az első nyolc havi mérleg mínuszban van.

Már egy hónapja is azzal a címmel írta meg a hírt a Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi adatairól a HVG, hogy „Rég nem volt olyan hatalmas a magyar külkereskedelmi hiány, mint most”, azóta viszont még azt is sikerült alulteljesíteni. Júliusban 1,29 milliárd euró volt a hiány, jó másfélszer akkora, mint az elmúlt öt év legnagyobbja, augusztusban viszont már 1,3 milliárd euró, átszámítva 517 milliárd forint.

Ezzel az év első nyolc hónapjában már 4,77 milliárd euró, azaz 1841 milliárd forint a külkereskedelmi hiányunk, vagyis ennyivel nagyobb értékben hoztak be külföldi árukat Magyarországra, mint amennyi pénzért külföldre eladtak magyar árukat. Egy éve ilyenkor 2,99 milliárd euró, vagyis 1071 milliárd forint volt a többlet, és az azt megelőző években sem fordult elő egyszer sem, hogy hiány lett volna ilyenkor – értesült a közleményből az Agro Napló.

Ez pedig, ahogy azt a HVG bemutatta, azt jelenti: hiába volt szép GDP-növekedés az év első felében, a cserearány romlása gyakorlatilag lerabolja a megtermelt jövedelmet, a felduzzadó importszámlával a jövedelem igen nagy része kiszivárog az országból.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!