MENÜ

Öngyilkosságba hajszolhatja a brit farmereket a Brexit és a klímaváltozás

2019.03.06.

A szélsőséges tél és az aszályos nyár következményei alapból óriási plusz anyagi terheket rónak az állattenyésztőkre, akik az EU-ból való kiválás miatt még több pénzt fognak bukni a jószág kereskedelmén. Ugrásszerűen növekszik a lelkisegély-vonalat hívó földművelők száma a szigetországban.

 

Egyre inkább megnő az öngyilkosság veszélye a brit farmereknél, és ezért részben a közelgő Brexit, részben a megváltozó klíma okolható. A brit Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) szerint az utóbbi időben megugrott a helyi lelkisegély-vonalat hívó gazdák száma, és többüket megfigyelés alatt kell tartani, nehogy kárt tegyenek magukban - írta az mfor.hu.

Az NFU szerint a farmerek labilis állapotáért a tavalyi, különlegesen erős hóviharok és a rá következő nyári szárazságok okolhatók. A The Farmer Network nevű gazdákat segítő nonprofit szervezet szerint pedig a közelgő Brexit-okozta bizonytalanság az, ami még súlyosabbá teszi a helyzetet. Szerintük az EU-ból való kiválás "időzített bomba" a földművelők közösségére nézve. A szervezet vezetője szerint főleg a juhexport-ágazat kerül nehéz helyzetbe:

"Akárhogy is lesz a Brexit, a farmerek idén juhonként 25-30 fontot fognak bukni rajta. Abszolút szörnyű lesz. Már most azzal hívnak minket a gazdák, hogy "nem állnak nagyon jól a dolgok, és nem tudjuk, hova forduljunk." - mondta Adam Day.

A fennálló helyzetet az állattenyésztők szenvedik meg a leginkább, mert az időjárási jelenségek miatt megugrott a jószág téli takarmányozásának a költsége. Sok gazda már a traktor üzemanyagának költségét se tudja előteremteni, és vannak, akiknek a közüzemi számlákra és a családjuk étkeztetésére sem jut. A Royal Agricultural Benevolent Institution (RABI) nevű mezőgazdasági jótékonysági alap által kínált segélyek kifizetései 47 százalékkal ugrottak meg tavaly: 2,22 millió fontot folyósítottak 1248 farmernek.

A brit országos statisztikai hivatal tavaly közzétett adatai szerint 2011 és 2015 között átlagosan hetente egy mezőgazdasági dolgozó vetett véget az életének.  Az öngyilkosság az amerikai farmerek között is nagy probléma.