Nyolcadik alkalommal rendezik meg a PREGA konferenciát

Agro Napló
Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el a PREGA Konferenciához kapcsolódó üzembejáráson, a Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Bio-Fungi Kft. által szervezett eseményen az üzemi környezetben, a gyakorlatban alkalmazott precíziós gazdálkodási megoldásokat is bemutattak.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: „A mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld előírások erősödése és a piacok hektikusabbá válása nem csökkenti, hanem éppenséggel növeli a technológiai megújulás kényszerét a gazdálkodóink számára. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása, hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek. Kormányzati oldalról mi látjuk ezt a nagy feladatot, ezért támogatjuk az agrárdigitalizációt, adunk segítséget a gazdálkodók számára precíziós fejlesztéseikhez, és ezért vállaljuk a PREGA konferencia fővédnökségét, amely a lehető legszélesebb szakmai kitekintést adja minden magyar gazdálkodó számára arról, milyen stratégiák mentén érdemes fejlesztenie saját gazdaságát” – értesült a közleményből az Agro Napló.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A kamara vezető szerepet kíván betölteni a precíziós megoldások elterjesztésében

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció terén 2022-ben jelentős előrelépések történtek, többek között a digitális átállást támogató pályázati lehetőségnek köszönhetően. A mezőgazdaság következő időszakának fontos fejlesztési területe a precíziós gazdálkodás, agrárdigitalizáció. A tradicionális technológiákban jók a magyar gazdák, a sikerességhez – mind a szántóföldi, mind a kertészeti, mind az állattenyésztési területen – a hatékonyságot és a szervezettséget emelni kell, ennek egyik legjobb eszköze a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás, amiket a NAK zászlajára is tűzött.

Rengeteg különféle adat áll már rendelkezésre a területen, azok feldolgozva, emészthető és hasznosítható formában kell a gazdálkodók elé kerüljenek. A NAK keretében megalakult Digitális Információszolgáltató és Technológiafejlesztő Munkacsoportnak is célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kiforrott tudást közvetíteni a gazdák felé.

A NAK feladata a gazdák felkészítése, a szakmai információk emészthetőbbé tétele és átadása, a képzés. Emellett fontos, hogy az egyetemről kijövő új generáció már ezen korszerű információk, tudás birtokában kerül az ágazatba. A precíziós gazdálkodásban hatalmas előrelépés várható, ami révén az egész országban magasabb szinten fog működni a mezőgazdaság.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

Precíziós megoldások a gombatermesztésben is

Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa a gombatermesztő és komposztgyártó üzemekben használható precíziós megoldásokat is ismertette. Ilyen például az érlelőbunkerekben használt precíziós betöltőgép. Hasznos továbbá a termelési folyamatok paramétereinek és az ezekhez kapcsolódó energiafogyasztás monitorozása is, amely biztosítja az üzemegységek optimális energiafelhasználását és a komposzt folyamatos, állandó minőségét.

A gombatermesztésben használható precíziós komposztbetöltő gép súly- és mérőcellával, öntözőfigyelő rendszerrel, valamint teleszervíz modullal is rendelkezik, amelyen keresztül online segítséget lehet kérni. A rendszer lényegében arra optimalizál, hogy minden négyzetméteren a lehető legtöbb gombát lehessen termeszteni.

A precíziós megoldásokat jó szívvel ajánlja minden gazdálkodónak Mutsy Árpád, aki hangsúlyozza, hogy azok a lehető legnagyobb hatékonyság elérését segítik, a legkisebb költségek mellett, csökkentve az energia- és a vízfelhasználást, a kézimunkaerő-igényt, a hibázási lehetőségeket.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

PREGA Precíziós Gazdálkodási Konferencia: fókuszban a hatékonyság – február 8–9.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője, a PREGA főszervezője elmondta: idén február 8–9-én rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb agrárkonferenciáját, a precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató PREGA Konferencia és Kiállítást. A nagyszabású rendezvényen közel 100 előadó szólal fel, és több mint 800 résztvevőt várnak. A rendezvény fókuszában a hatékony mezőgazdasági termelés és a már bevált gyakorlatok bemutatása áll. Fontos, hogy minden gazdálkodónak magának kell megtalálnia a saját útját a hatékonysághoz, amihez ma már megkerülhetetlenek az adatalapú döntéstámogatást nyújtó digitális megoldások. A konferencia előadói és kiállítói mindezt egy helyen tudják bemutatni az érdeklődőknek.

A résztvevők nemzetközi jó példákat is megismerhetnek, és az előadások, workshopok lehetőséget adnak arra, hogy ezeknek a technológiáknak a gyakorlati alkalmazásához segítséget kapjanak az érdeklődők. A tudatosabb, precíziós gazdálkodásban való előrelépés lehetősége a közeljövőben egyebek közt a nedvességmegőrző, talajkímélő és inputanyag-takarékos gazdálkodás irányában mutatkozik – véli a portálvezető.

A konferencián külföldi szakértők is bemutatkoznak. John P. Fulton, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) elnöke, a The Ohio State University professzora az optimális nitrogéngazdálkodásról és a változtatható vetőmagmennyiségről tart előadást, Kit P. F. Franklin (Harper Adams University) pedig azt mutatja be, hogy emberi kéz érintése nélkül hogyan menedzselhető egy adott mezőgazdasági terület.

(Forrás: NAK, AM, Agroinform.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt véget ér a nyári aratás

Mindjárt véget ér a nyári aratás

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!