MENÜ

Növelné a génmegőrzési szerepét az állam

2018.11.12.

A cél egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, a fajtát érő bármi betegség, természeti katasztrófa, vagy a fajta feljavítására szolgáló génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

A Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biodiverzitásnak. Rendkívüli értéket jelentő haszonnövény fajtáink és állatfajaink hosszú évszázadok alatt, sajátos klimatikus és ökológiai viszonyok között alakultak ki – fogalmazott a 6. alkalommal megrendezett Nemzetközi Organikus Agrártudományi Konferencián tartott előadásában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Eisenstadtban.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajok, fajták kiemelt fontosságú nemzeti örökségeink, közkincseink. A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen: biztosítja többek között az egészséges élelmiszer, a tiszta édesvíz és a tiszta levegő ökológiai alapjait.

Farkas Sándor kiemelte: Magyarországon a biogazdálkodáshoz, valamint a biogazdálkodás alapvető céljainak megvalósulásához jelentős segítséget nyújt hazánk génmegőrzési stratégiája, valamint GMO-mentes politikánk. A kormány számára a Kárpát-medencében elérhető genetikai erőforrásaink felkutatása, begyűjtése, megőrzése, fenntartása és felhasználása fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés – erősítette meg a miniszterhelyettes.

Kiemelt kormányzati szándékként említette a miniszterhelyettes a génmegőrzési tevékenységet, illetve a génmegőrzési feladatokban való állami szerepvállalás jelentős növelését. Mint fogalmazott, cél egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, a fajtát érő bármi betegség, természeti katasztrófa, vagy egyszerűen a fajta feljavítására szolgáló génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll.

Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, amelyet bátran nevezhetünk az ökológiai termelés előszobájának. Szilárd meggyőződésünk, hogy ebben rejlik a jövő: a természeti értékeinkre tekintettel lévő, kímélő mezőgazdálkodásban – hangsúlyozta Farkas Sándor.

A döntéshozók felelősségének nevezte Farkas Sándor, hogy a gazdálkodók számára továbbadják a GMO-mentes termeléssel kapcsolatos tudást, tapasztalatokat, valamint azt, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat: a mezőgazdaság képes biztonságos beltartalmú, a legtisztább körülmények közötti termelésre.

Farkas Sándor a konferencia keretében Elizabeth Köstinger osztrák társminiszterrel és Alexandru Potor román mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkárral is találkozott. A háromoldalú megbeszélésen a felek a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatos nemzeti álláspontjaikat ismertették, és egyeztettek az organikus mezőgazdasági termeléssel kapcsolatosan a térségbeli országok hatékonyabb képviseletéről.