MENÜ

Nemzeti érdek a hazai gasztronómiai tradíció fennmaradása

Agro Napló 2021.08.25.

„Hitvallásunk az értékteremtés, ezt közvetítik a hazai termékek igényes megjelenésükkel, kiváló minőségükkel, a gasztronómiai hagyományok ápolásával és az egészséges táplálkozás lehetőségének megteremtésével” – jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.-nél tett látogatásán, augusztus közepén Mezőberényben.

Fotó: Fekete István

 

A magyar gasztronómiai tradíció fennmaradása nemzeti érdekünk. Ezeket a kincseket a jövő nemzedéke számára is meg kell őrizni és át kell adni – tette hozzá Erdős Norbert, megjegyezve: az Agrárminisztérium (AM) az élelmiszeripari beavatkozások tervezésénél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar élelmiszerelőállítók beruházásaik révén minél versenyképesebb termékekkel léphessenek a hazai és az export piacokra.

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen áll ezen a területen 7,1 kilogrammos éves fejenkénti fogyasztással.

A koronavírus járvány is rávilágított arra, hogy a hosszan eltartható, könnyen elkészíthető élelmiszerek iránt kimagasló a kereslet, de ettől függetlenül is optimisták a várakozások. A globális tésztapiaci növekedési tendenciáit tekintve 2019-2023 között 5,85 százalékos emelkedés várható. A piac hajtóerejét a foglalkoztatott népesség növekedése, a kényelmi ételek iránti igény és a fogyasztói életmód megváltoztatása adja – folytatta az államtitkár.

 

am_gasztonómisi_érték_kép_12-k

Fotó: Fekete István

 

Erdős Norbert kiemelte: a tésztafélék fogyasztása az elmúlt években enyhe emelkedésnek indult Magyarországon. A magyar fogyasztók a tészta belső terméktulajdonságai szempontjából a teljes kiőrlésű és tönkölylisztes, valamint a sok tojásos tésztákat választják. A magyar fogyasztók részéről növekszik az igény az egészséges táplálkozásba illeszthető őrlemények mint a tönköly, az amaránt, a rizs, valamint a kukorica felhasználásával készült termékek iránt is. Mind az otthoni körülmények között, mind a gasztronómiában fontos helye és szerepe van a tésztaféléknek és fogyasztásuknak.

A Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. legnépszerűbb, 8 tojásos tésztakategóriájából a házi jellegű eperlevél, a tarhonya,  lebbencs, valamint a sodort csigatészta 2016 óta a Megyei Értéktárba felvett érték. Az idei évtől pedig a Família tészta termékek a Magyar Termék védjegy birtoklói – tette közzé a szaktárca.

 

am_gasztonómisi_érték_kép_14-k

Fotó: Fekete István