Nem várható hiány gabonában idén

Agro Napló
A cukor drágulásával a FAO élelmiszerár-index visszafogott, de nőtt.
Cukorhegyek egy brazíliai bioüzemanyag-előállító üzemben. (Kép: ©FAO/Giuseppe Bizzarri)

A teljes globális gabonatermelés 2016-ban várhatóan eléri a 2 521 millió tonnát, ami, csupán 0,2 %-kal lemaradva a tavalyi rekordtól, az eddig mért harmadik legnagyobb eredmény, állapították meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői.

A nagy készletek és a visszafogott világpiaci kereslet garantálják az alapvető gabonák elérhetőségét a FAO frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése szerint.

Élelmiszerárak

A FAO élelmiszerár-index februárhoz viszonyított mérsékelt, 1 %-os növekedése a cukor árának emelkedését és a pálmaolaj magasabb jegyzését tükrözi, a tejtermékek árának csökkenése mellett.

A 151 pontos érték az idei eddigi legmagasabb, ám még így is 12 %-kal alatta van a 2015-ös eredménynek.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszer (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) kereskedelmi súlya alapján átlagolva határozzák meg a Szervezet szakértői. Az elmúlt évek folyamatosan csökkenő tendenciája főleg a stabil készleteknek, a lassuló világgazdaságnak és az erős amerikai valutának tudható be.

A szemes termények árindexe öt hónapja tartós visszaesésben van, márciusban valamelyest alacsonyabb mértékben.

A cukor ára több mint 17 %-kal ugrott meg a világpiacokon, ezzel elérte az elmúlt másfél év legmagasabb értékét, reflektálva a várható termeléskiesésre és az egyre nagyobb mértékű, brazil nyerscukor alapú etanol előállításra.

A növényi olajok esetében 6 % fölötti az árnövekedés, a Malajziában és Indonéziában, a két legnagyobb pálmaolaj termelő országban tapasztalt tartós szárazság miatt. A szójaolaj stabil maradt, míg a napraforgó- és repceolaj ára csökkent.

Zuhant a vaj és sajt ára, és ezzel együtt a tejtermékeké is, utóbbi 8,2 %-kal. A FAO húsár index nem változott.

Az első előrejelzések 2016-17-re

A 2016-17-es szezonra összességében valamelyest alacsonyabb gabonatermést (712,7 millió tonna) prognosztizálnak, ahogy a szárazság miatt csökkent a bevetett területek aránya Oroszországban és Ukrajnában.

Ezen belül a szemesgabona-kibocsátás növekedni fog (1 313 millió tonnára), ahogy kontinensünkön és az Egyesült Államokban bőséges kukoricatermésnek örülhetünk, ami ellensúlyozza a csökkenést az árpa esetében.

Ahogy Ázsiában normalizálódik az időjárás, a rizstermelés is növekvő pályára áll az alapvetően nyomott világpiaci árak mellett.

A stabil készletek és a visszafogott importkereslet együttesen befolyásolják a gabonák nemzetközi kereskedelmi volumenét, amely már a második egymást követő szezon óta mutat csökkenést.

A felhasználás valamelyest meghaladja majd a megtermelt gabonamennyiséget, valószínűsítik a FAO szakértői, így hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz. A globális gabona készlet-felhasználás hányados (23 %) továbbra is meghaladja majd a 2007-2008-ban mért kiemelkedően alacsony 20,5 %-os értéket.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!