Nem várható élénkülés idén a konzerv és fagyasztott zöldség szektorban

Agro Napló
Idén sem számítanak emelkedésre a szakemberek a főként exportpiacokon értékesített, feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében, a visszaesést a gyengülő külpiaci kereslet okozza - közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország az MTI-vel szerdán.

Kiemelik: a korábbi évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak, a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab 2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re.

Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek visszaesésére lehet számítani. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok - Oroszország, Ukrajna - bizonytalanságai okozzák - írták, hozzátéve: Magyarország adottságai ebben a szektorban kiemelkedőek, a csemegekukorica termőterülete Európában itt a legnagyobb, és a borsó vetésterülete is a kiemelkedők között van.

A magyar zöldségfeldolgozás legfontosabb terméke a csemegekukorica, amelyből a gyárak félmillió tonnát dolgoznak fel évente. A zöldborsó és zöldbab pedig azért fontos növény, mert meghosszabbítja a feldolgozók szezonját és valamelyest mérsékli a csemegekukorica piac ingadozásának kockázatait - mondta a közlemény szerint Pereczes János, a cég üzletágvezetője.

Magyarországon 15 cég mintegy 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv vagy fagyasztott csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termékeket. A feldolgozó kapacitások nem változtak jelentősen az elmúlt 10 évben, de több üzemben korszerűsítették a technológiát.

A feldolgozók a változó piaci igényeknek megfelelő termékek gyártására törekednek. A csemegekukorica termelésben a szuperédes fajták aránya folyamatosan növekszik. A konzervek több mint 70 százaléka ilyen termék.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!