Négy éve nem látott havi növekedés a FAO élelmiszerár-indexben

Agro Napló
Átlagosan több mint 4 %-kal kellet többet fizetni az alapvető élelmiszerekért a nemzetközi piacokon júniusban. Ilyen mértékű emelkedésre négy éve nem volt példa, állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Takarmánykukorica a raktárban, Róma környékén. ©FAO/Ivo Balderi

Mindeközben a FAO havi élelmiszerár-indexe (163,4) még mindig nem éri el (1 % híján) az előző év ugyanezen időszakában mért értékét. A júniusi emelkedés, ami egyedül a növényi olajoknál nem volt tapasztalható, illeszkedik az öt hónapja tartó növekvő trendbe.

A FAO élelmiszerár-index egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely a legfontosabb élelmiszer alapanyagok nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Ezek közül továbbra is a cukor drágulása dominált (14,8 %), a brazíliai intenzív esőzések nehezítik a világ legjelentősebb cukortermelő és -exportáló országában a betakarítást.

A szemes termények ára közel 3 %-ot emelkedett, ennek ellenére tavaly ilyenkor majd 4 %-kal volt magasabb az árszintjük. A kukorica ára növekedett leginkább a brazil export csökkenése miatt. A búza stabil maradt, köszönhetően a kiemelkedő terményhozamnak az Egyesült Államokban.

A tejtermékek árszínvonala szintén jelentősen, 7,8 %-kal nőtt május óta, ezzel is még 14 %-kal alatta van a tavaly júniusi értékhez. Az árnövekedés betudható a lassuló európai uniós termelésnek és bizonytalan óceániai kilátásoknak.

Májushoz képest nőtt mind a sertés-, marha- és a szárnyas hús árindexe (2,4 %), az emelkedés már 3 hónapja töretlen.

Ezzel szemben a növényi olajokat közel 1 %-kal alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacokon.

Jobb gabonatermés és magasabb fogyasztás várható idén

A frissített FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés jobb búzaterméssel (732 millió tonna a 2016-2017-es szezonra) számol, miután biztató hírek érkeztek az Európai Unióból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is.

Kukoricából azonban gyengébb év várható, becslések a brazil második vetésből származó termésre ugyanis alacsonyabb kibocsátással számolnak, miközben Kínában visszafogták a kormányzati támogatást a kukoricára.

Nem csupán a termés lehet nagyobb, de az igény is: várhatóan 2555,6 millió tonna gabonát használunk fel 2016-2017-ben, 1,3 %-kal többet a tavalyinál.

A mezőgazdasági szezon végére a nyitószinthez képest 1,5 %-kal kevesebb, 635 millió tonna gabona marad a raktárakban.

A globális gabona készlet-felhasználás hányados 24,2 %-os értékével továbbra is meghaladja majd a 2007-2008-ban mért kiemelkedően alacsony, 20,5 %-os értéket.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!