2024. április 25. csütörtök Márk

NAK: Nem kell tartani a szennyvíziszap használatától

Agro Napló
Az elmúlt évtizedek talajhasználata következtében az elsavanyodás fokozódása és a talaj szerkezetének, aktivitásának romlása jellemző, melyet nemzetközi szinten is kezelendő problémaként tárgyalnak.

A talajélet, a talaj flórája és faunája egyre sivárabb, a humuszképződés folyamatát elősegítő beavatkozások, anyagok használata stagnál vagy csökken. A talaj szervesanyagkészletének, mikrobiológiai aktivitásának, vízgazdálkodásának javításához megoldás lehet a szennyvíziszap és az abból készült komposzt termelési körforgásba való visszaillesztése – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójából az Agro Napló.

Természetesen a kommunális eredetű szennyvizek, szennyvíziszapok, s az abból készült komposztok mezőgazdasági célú felhasználása vonatkozásában uniós és hazai jogszabályok jelentős korlátozásokat fogalmaznak meg, s a hasznosítás a mezőgazdasági területeken engedélyhez kötött hazánkban. Ezen szabályozások betartásával készített tervek és engedélyek kizárják annak lehetőségét, hogy a fent említett anyagok negatív hatása bármely területen realizálódhasson.

A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításának vizsgálata során – a műtrágya kiváltás, a talaj szerkezetessége, vízgazdálkodásának javítása, a pentozánhatás kivédése terén – nem elhanyagolható megfelelő szállítási távolságon belül a szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap, mint másodlagos nyersanyag mezőgazdasági célú hasznosítása, mellyel a talajok regenerálódási folyamatai is elősegíthetőek.

A szennyvíziszap és az abból készült komposzt összetételének köszönhetően, a magas szerves anyag-, nitrogén- és foszfortartalma miatt tápanyag-utánpótlásra, mikroelemek pótlására, valamint a talajszerkezet javítására is felhasználható – így a vízgazdálkodás normalizálására, vízmegőrzésre is alkalmas. A szerves kötésben lévő tápelemek nagyon jól hasznosulnak, ezért a vertikális kimosódása is minimális, sokkal inkább helyben tartható, növelve a talaj stressztűrését és vízgazdálkodási potenciálját.

A szennyvíziszappal és annak felhasználási lehetőségével kapcsolatos információkról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiadványából is tájékozódhat.

A talajok szervesanyagtartalmának fontosságát a NAK kisfilmjében is ismerteti:

Videó: Youtube/Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!