NAK: az elnök várja a GVH állásfoglalását a KITE tulajdonosváltásáról

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak érdemes lenne megvizsgálnia a KITE Zrt. tulajdonosváltását. A NAK szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t Györffy Balázs álláspontjáról.

A Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalását várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a KITE Zrt. tulajdonosváltásáról, hiszen a jelenleg ismert vételi ajánlatok közül bármelyik is valósul meg, az nagyon komoly kérdéseket vet fel versenyjogi szempontból - közölte a NAK.

    Mindenképpen jó a magyar agrárgazdaság szereplőinek, ha van egy integrátor, amely a kicsiket egy bizonyos keretek között összefogja, ugyanakkor nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy ez mekkora gazdasági erőt és kiszolgáltatottságot jelent az egész ágazat számára - olvasható a dokumentumban. 

    A közleményben a kamara elnöke hangsúlyozza, ha ő lenne a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, akkor egészen biztosan alaposan körüljárná az ügyet.

    A Népszabadság október végén írt arról, hogy lezárult az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a tavaly csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt.-ért folytatott harc.

    A Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban Guba Sándor, az integrátor középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra. A nitrogénművek a részvények névértékének tízszeresét ígérte, Guba Sándor végül tizennyolcszorosát fizette ki a tulajdonosoknak.

    Imre András, a KITE dél-dunántúli régióvezetőjének jogi képviselője korábban közölte, hogy Guba Sándor kifizette a KITE többségi részvénycsomagjának mintegy 14 milliárd forintos vételárát, lezárták a Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. üzletrészeinek átruházását, így Guba Sándor tulajdonába került a két, a KITE-ben összesen 36 százalékos részesedéssel rendelkező társaság. 

    Minden érintettel lezárták a dolgozói részvénycsomag megvásárlásáról szóló megállapodásokat is. A pénzt átutalták, és így további 16 százalékos részvénypakett került a régióvezető kezébe. Ezzel a lépéssorozattal Guba Sándor lett a KITE 52 százalékos tulajdonosa. A KITE eladósorban lévő további 29 százalékos csomagjával kapcsolatban Imre András elmondta, hogy folyamatosan írják alá a tulajdonosokkal a megállapodásokat, és ezt az ügyletet is lezárják legkésőbb a jövő hét elejére.

    A kamara elnöke a sertésáfa csökkentésével kapcsolatban közölte: üdvözli a kormány döntését, és reméli, hogy a jövőben - amint azt a költségvetés lehetővé teszi - más ágazatokban is hasonló lépések történnek. A takarmány áfája ugyan 27 százalék maradt és ez átmeneti likviditási problémát okozhat a sertéstartóknál, de az áfa mérséklése kifehéríti az ágazatot, és érzékelhetően javul majd becsületesen gazdálkodók helyzete - tette hozzá Győrffy Balázs.

    A kormánnyal kötött együttműködési megállapodás szerint januártól az agrárkamara egységes rendszerben fogja össze a tájékoztatást, a szaktanácsadást, illetve a gazdálkodók felkészültségének javítását szolgáló egyéb tevékenységeket és szolgáltatásokat.

    Győrffy Balázs hozzátette: a kamara meglévő tanácsadói hálózatára, valamint a falugazdász és a szaktanácsadói hálózat átvételével, arra támaszkodva az agrárgazdaság szereplőinek segítésére egységes gazdatámogató hálózatot alakít ki és működtet. A NEGTáR (Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai Egységes Gazdatámogató Rendszer) a garancia arra, hogy a gazdálkodók minden problémájára megtalálja a megoldást a NAK. 

    Az alapelv, hogy az egységes rendszer keretében a tagdíjat befizető kamarai tag, a kamarával történő kapcsolatfelvételt követően a NAK segítségével jut el a kérdések megválaszolására legalkalmasabb szervezeti egységhez, tehát tulajdonképpen fogja a kezüket - fűzte hozzá a kamara elnöke a közlemény szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!