Permeteződrónok napi és szezonvégi karbantartása

Agro Napló
Minden eszközünk sikeres, hosszú távú üzemeltetésének kulcsa a megfelelő üzem közbeni és szezonvégi karbantartás. Nem kivételek ezek közül a permeteződrónok sem.

A permeteződrónok karbantartása a hagyományos gépekhez képest más összetevőkből és eltérő tennivalókból áll, mint egy klasszikus szántóföldi eszköz esetében.

A drónok részegységei között akkumulátorok, kopó és forgó eszközök, valamint szoftverek is szerepelnek, melyekre külön-külön is érdemes figyelmet szentelni. A drón fejlett szoftveres háttere segíti az egyes fontosabb alkatrészek állapotának figyelemmel követését, de a fizikai szemrevételezés is minden felszállás előtt követelmény. Amennyiben meglazult, lógó vagy sérült alkatrészeket látunk a szemrevételezés alatt vagy cseréljük, vagy állítsuk helyre az eredeti állapotot! A propellerek épségét szemrevételezéssel és kézzel is célszerű vizsgálni. Itt kiemelendő, hogy sérült, törött, csorbult forgószárnyak esetén körültekintően járjunk el a vizsgálatok során. Használjunk védőfelszerelést, ugyanis a forgószárnyak alapanyagának összetétele veszélyes lehet, ha a véráramba kerül! Sérült propellerrel vagy hibás radarral ne végezzünk repülést! A radar beállításairól a távirányító ad vizuális és hang alapú visszajelzést.

A fúvókák szórásképének és a szűrők állapotának ellenőrzése ismerős lehet a hagyományos permetezőgépek üzemeltetési gyakorlatából. Szemmel is jól látható, ha egy-egy fúvóka eltömődik vagy szennyeződés kerül bele. Ilyen esetben fogkefe, tű vagy sűrített levegő segítségével lehetséges a fúvókát kitisztítani, de ha nem szeretnénk időt veszíteni, akkor azonos méretű cseredarab segítségével azonnal folytatható a munka.

Amennyiben fúvókacserére kerül sor, úgy mindenképpen állítsuk be a megfelelő fúvókaméretet és végezzünk kalibrálást a távirányító segítségével!

Mindig végezzünk szerkombinációk esetén keverési próbát külön erre rendszeresített edényzetben vagy bekeverő egységben!

Használat után fontos a gondos tisztítás, melyet több lépcsőben célszerű elvégezni, először a vegyszertartályt szükséges öblíteni és tiszta vízzel kimosni gyártói iránymutatás alapján, majd a drón külső részét óvatos lemosással megtisztítani. A tartálymosáshoz vagy konzerváláshoz a KITE Zrt. a PULIBOTTE készítményt javasolja. A külső mosáshoz a drón legyen kikapcsolt állapotban, de legyen benne akkumulátor, hogy az akkumulátorérzékelők korrózióját elkerüljük.

Továbbá az eszközt ne közvetlenül használat után mossuk, hagyjuk lehűlni! 

Ügyeljünk továbbá arra, hogy a központi vezérlőegységbe ne juthasson víz!

A drónakkumulátorok intelligens szabályozással rendelkeznek, és szezonon kívül háromhavonta szükséges őket feltölteni. Tárolásuk száraz, hűvös helyen történjen, egymástól elkülönítve, álló helyzetben. A tárolási folyamat során hő képződik, de ez normális állapot. Az akkumulátorok töltöttségét a felső részén található LED-ek segítségével lehetséges ellenőrizni. Az akkumulátorok hosszú távú kapacitáscsökkenés nélküli használatának egyik kulcsa, hogy használat közben ne merítsük le teljesen az akkumulátorokat, ez egyrészt kíméli az akkumulátorokat és a töltési idő is csökken. Fontos az időnként érkező szoftveres frissítéseket is elvégezni.

Szezon végén minden vegyszerrel érintkező felületet gondosan tisztítsunk meg, a tartályt konzerváló folyadékkal öblítsük át, az akkumulátorokat pedig töltsük fel! Amennyiben valamilyen hibajelenséget észlelünk, úgy a KITE Zrt. munkatársai állnak rendelkezésre nemcsak technológiai, de egyéb szakmai tanácsokkal is, hogy az üzemeltetés minél zökkenőmentesebb legyen.

AKCIÓS NYÁRI DRÓNCSOMAGOK:

A csomagárak tartalmazzák a telepi üzemeltetéshez szükséges áramfejlesztőket is, valamint a beüzemelést és az oktatást. Az akciós ajánlat a készlet erejéig, illetve visszavonásig érvényes.

Egyedi igényekre szabott megoldásokért és szakértői
tanácsadásért keresse a KITE Zrt. munkatársait!

www.kite.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!