2024. április 29. hétfő Péter
JDLink™ modulok a John Deere-on túl (x)

JDLink™ modulok a John Deere-on túl (x)

PR cikk
A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG vezérlőegységet 2011-ben mutatta be a gyártó, azóta folyamatosan bővülő szolgáltatások köre épül a modul biztosította kapcsolatra (gondoljunk csak a távoli kijelző elérésére, az Expert Alert riasztásokra vagy a dokumentációs adatok folyamatos szinkronizálására a John Deere Műveletközpontjával – hogy csak néhány példát kiemeljünk).

Egy gép CAN kommunikációs csatornájára kapcsolódva képes a rendszer az üzemeltetés paramétereit is rögzíteni, az egyes funkciók (a gépekbe épített automatizálási lehetőségek) használatáról információt szolgáltatni. Így pontos, rögzített adatok alapján hozhatunk döntéseket, növelve ezzel a gép kihasználtságát, a munkavégzés hatékonyságát.

De mi a helyzet akkor, ha az üzemeltetett gépflottában más gyártó gépei is működnek? Csak úgy lehet teljes a kép, ha minden szereplőről a legteljesebb információ áll rendelkezésünkre. Arra már a kezdetek óta van lehetőség, hogy az MTG vezérlőegységet más gyártó gépeibe szerelve, a modul saját GPS antennájának segítségével követni tudjuk az eszköz mozgását, illetve a be- és kikapcsolt állapotát. Arra szintén volt eddig is lehetőség, hogy az ilyen gépekben üzemeltetett GreenStar kijelzővel összekapcsolva a modult a dokumentációs adatok adatfelhőbe való automatikus továbbítását biztosítsuk. Azonban idegen gépek üzemeltetési adatait eddig nem érhette el a John Deere MTG vezérlőegysége.

A 2023-ban megjelent új JDLink™ R és annak költséghatékony alternatívája, a JDLink™ M modem azon túl, hogy illeszkednek és képesek kihasználni a telekommunikációs technológia fejlődéséből adódó lehetőségeket, ha csatlakoztathatók más gyártó CAN adatcsatornájára, arról bizonyos szabványos formátumú adatokat képesek kinyerni és feldolgozni. Az adatok köre gyártótól függően változó, akár 14 paraméter rögzítése is lehetséges. Ilyenek például a motorfordulatszám, motorterhelés, hűtőfolyadék-hőmérséklet, üzemanyag-fogyasztás, elhasznált üzemanyag, DEF szint, üzemanyagszint, hátsó és mellső TLT fordulatszáma. A kinyerhető információk köre nagymértékben függhet a gép gyártójától, típusától, sőt még a gép évjáratától is!

A JDLink™ M modem – azon túl, hogy kedvezőbb árú, mint a nagytestvér R modem – a beépített GPS és GPRS antennájának köszönhetően egyszerűbb telepíthetőséget biztosít. A tápfeszültség és a CAN busz csatlakoztatásán túl nem igényel egyéb beállítást, akár 15 perc alatt is elhelyezhető egy gépben.

Terjessze ki rálátását a teljes gépflottájára, növelje az üzemeltetés hatékonyságát pontosan rögzített adatok alapján! Keresse a KITE Zrt. munkatársait a támogatott géptípusok és az azokból elérhető adatok kérdésével!

Benkő Lajos, központi vevőszolgálati mérnök

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!