Nagy hangsúlyt fektetne az erdősítésre az Európai Parlament

Agro Napló
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalása szerint 2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó széndioxid-kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítésnek is kulcsszerepet kell játszania – közölte az uniós parlament sajtóosztálya kedden.

Hangsúlyozták, az uniós célokat az emisszió-kereskedelem által le nem fedett szektorokban - ilyen az összes kibocsátás 60 százalékát jelentő mezőgazdaság, közlekedés, hulladékgazdálkodás és az épületek kibocsátása - kötelező érvényű nemzeti célokon keresztül kell megvalósítani. Ezek a lépések a párizsi klímakonferencián vállalt 40 százalékos csökkentési cél eléréséhez járulnak hozzá.

Az állásfoglalás szerint csökkenteni kell a földhasználathoz köthető széndioxid-kibocsátást és az erdők, rétek telepítése révén több széndioxidot kell megkötni. Az európai erdők a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 10 százalékát nyelik el. Az új törvény szabályozni fogja az erdőirtások ellensúlyozására elrendelt erdőtelepítés szabályait. A képviselők szerint így elérhető, hogy 2030-ra, a párizsi klímacélokkal összhangban, az elnyelt széndioxid mennyisége megelőzze a kibocsátottat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!