Műholdas képzéssel a térség jobb mezőgazdaságáért

Agro Napló
Az ENSZ FAO és partnerei meghívására meteorológiai szakértők és döntéshozók érkeztek Budapestre, hogy Föld-megfigyelési technológiákról tanuljanak.

Földünk felszínének „letapogatása” a magasból már nem kizárólagosan a térképészet vagy hadászat kiváltsága. Meteorológusok is jó hasznát vehetik ezen képeknek, és egyúttal becsatornázhatják az adatokat a mezőgazdasági tervezésbe és termelésbe.

A ma kezdődő egyhetes továbbképzés során, részben a FAO meghívására, nemzetközi meteorológiai, távérzékeléssel foglalkozó és klímaszakértők cserélnek ismereteket a közép- és kelet-európai országok képviselőivel. Fő cél az időjárási és éghajlati adatok pontosságának javítása (különösen az aszálymegfigyelésben és -kezelésben) elsődlegesen az élelmiszertermeléssel és vízgazdálkodással foglalkozók számára.

Műholdak segítségével viszonylag nagy területet lefedve nyerhetünk információt a föld- és vízhasználatáról, a növénytakaróról, a domborzatról, továbbá a talajminőségről és több hasonló mutatóról, mindjárt digitális formában.

A mezőgazdaság a klímaváltozás által egyik leginkább sújtott szektor: a természeti kockázatok károsíthatják vagy akár tönkre is tehetik a felszerelést, a vetést, veszteséget okozva az állattenyésztés, halászat és erdészet alterületeken. Az éghajlatváltozás erősödésével, a természeti katasztrófák gyakorisága és hatása is növekszik, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Ugyanígy, aszály idején a legtöbb kár a mezőgazdaságban keletkezik, ahol a károk 84 %-a realizálódik. Egy árvíz hatása nem mérhető a komoly szárazságéhoz. Lassú, elhúzódó jelenségként utóbbi hatásai idővel egyre gyűlnek.

A képzés résztvevői foglalkoznak a hét során a növényzet- és haszonnövény, illetve műholdas földfelszín megfigyeléssel. Ezen túl gyakorlati tréningben részesülnek műholdas alkalmazásokból és abból, hogyan lehet a távérzékelést a mezőgazdasági döntéshozatali modellekkel ötvözni.

A jelenlevő országok bemutathatják az általuk alkalmazott sikeres megoldásokat: Szerbia a technológia és a döntéshozatal összekapcsolását, a horvát nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálat az erdőtüzekkel kapcsolatos tevékenységüket. További esettanulmány Románia példája lesz, ahol a távérzékelést alkalmazzák a mezőgazdaságban és az aszálymegfigyelésben.

Délkelet-Európa gazdálkodói szinte védtelenek bizonyos időjárási eseményekkel szemben, mint az aszály vagy árvíz, mondta megnyitó beszédében a FAO budapesti irodájának regionális programvezetője, Raimund Jehle. Bár megélhetésszerűen foglalkoznak a mezőgazdasággal, és ezzel nemzeti szinten az élelmezésben is szerepet játszanak, biztosításhoz jutniuk gyakran nem könnyű.

A negatív következmények és a károsultak számának csökkentése érdekében „elengedhetetlennek” nevezte a megelőzést célzó megközelítés alkalmazását – többek között jobb aszálymegfigyelés és –előrejelzés révén.

A képzés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Meteorológiai Világszervezet (WMO), a meteorológiai műholdak hasznosításával foglalkozó szervezet (EUMETSAT), valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében jött létre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!