Minden egy helyen a fakereskedelem változásairól

Agro Napló
Az elmúlt két évben több, fatermékek értékesítésével és szállításával kapcsolatos jogszabály is módosult. Mivel a nyári akcióellenőrzések során közel 13 millió forint értékű bírságot szabtak ki, ezért a Nébih összefoglalót készített a változásokról.

Lezárult a Nébih nyári szezonális ellenőrzési sorozata, amely keretében a faanyag kereskedelemre is kiemelt figyelmet fordítottak. A Nébih EUTR részlege összesen 25 faanyag kereskedelmi lánc szereplőt vont ellenőrzés alá és vizsgálta meg részletesen tevékenységük végzésének körülményeit. Ezen túlmenően két járőrautó rendszeresen figyelte és ellenőrizte a közúti forgalomban résztvevő, fatermékeket szállító járműveket, különös tekintettel a szállítási szabályok betartására, a szigorú számadású szállítójegyek megfelelő alkalmazására. Amikor arra lehetőség nyílt, az ellenőrök együttműködtek a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival.

A legtöbb eljárás még folyamatban van, többségük figyelmeztetéssel zárul majd - írta az ellenőrzésről készített jelentésében a hatóság.  Szállítási szabályok megszegése miatt 7 esetben kellett az ellenőröknek feljelentést tenniük a szabálysértési hatóság felé.

Az EUTR hatóság 10 esetben erdővédelmi bírságot szabott ki több mint 11,5 millió forint összegben, ezen túlmenően egy esetben elkoboztak mintegy 20 ezer euró több mint 6 millió forint) értékű fatermék utáni bevételt, mivel jogosulatlan kitermelésből forgalomba hozott faanyagról volt szó.  Eljárási bírságot 22 esetben, együttesen 830 ezer forint értékben szabott ki a hatóság.

Az utóbbi évek jogszabályváltozásait követve számos változás lépett életbe a fatermékek értékesítése és szállítása terén - hívja fel a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egyebek mellett módosultak például a kereskedelmi célú hirdetés, reklámozás szabályai, az erdei faválaszték nyilvántartására vonatkozó előírások, a szállítójegy formai és tartalmi követelményei, valamint a száraz tűzifa nedvességtartalmának elfogadható mértéke.

Tekintettel arra, hogy az új jogi környezet sok szempontból maga után vonja a korábban megszokott gyakorlat átalakulását, a Nébih összegyűjtötte a faanyag kereskedelmi lánc szereplőit érintő legfontosabb változásokat, melyekről itt tájékozódhatnak bővebben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!