2024. április 27. szombat Zita

Súlyos jogsértések a tűzifa-árusítóknál

Agro Napló
A Nébih EUTR hatósága folyamatosan figyeli a Facebook Marketplace menüjében megjelenő tűzifahirdetéseket. Az ellenőrök novemberben a hirdetések 80%-ánál súlyos jogsértéseket észleltek. 

A jogsértő hirdetések adatait, és az azokban szereplő telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi egy úgynevezett „feketelistán”, vagyis a jogszerűtlen hirdetések között: https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai. A hivatal javasolja, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki se rendeljen tűzifát, ugyanis rendkívül nagy az átverés kockázata.

A Marketplacen megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát az is jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal. Szintén árulkodó jel, hogy ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító szám, név, telefonszám, jobb esetben telephelyi elérhetőség. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményből az Agro Napló.

A telefonos próbavásárlás során, miután az ellenőrök felfedték kilétüket, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont. Minden olyan esetben, amikor az eladó a hatósággal együttműködött, a Nébih szakemberi megadták a jogszerű hirdetésfeladáshoz szükséges információkat. Azon hirdetők adatai és telefonszámai, akik a hatósági segítség alapján pótolták a hiányosságokat, javították a hirdetéseket, nem kerültek fel a jogszerűtlen hirdetések közé.

A tűzifa vásárlók számos hasznos információt olvashatnak a Nébih lakossági EUTR aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!