MENÜ

Miért fizetünk 730 forintot egy kiló sárgarépáért?

Agro Napló 2023.08.21.

A terméktanács szerint ősszel is legfeljebb 15-25 százalékkal mehet le az ára, a többi zöldség viszont már nem lesz olcsóbb.

 

Jelenleg a sárgarépa a legjobban dráguló élelmiszer Magyarországon, egy hónap alatt 89 százalékkal ugrott meg az ára. Júliusban a KSH adatai szerint átlagosan 730 forintot kértek el kilójáért az országban – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Az RTL Híradó a fejlemény okairól megkérdezte a Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanácsot, Varga István alelnök pedig több tényezőt is kiemelt. Szerinte sárgarépa-hiány van Európában, mert Hollandiában az aszály elvitte a termést, másutt pedig eleve kevesebbet is vetettek belőle, mert a termelési költségek – például a műtrágya, vetőmag – megemelkedtek, a termelési kedv pedig ezért alábbhagyott.

 

Videó: RTL Hiradó

 

Varga úgy véli, a sárgarépa ára legfeljebb 15-25 százalékkal csökkenhet ősszel, ha bejönnek a későbbi vetések, a többi zöldség viszont nem lesz olcsóbb, szerinte a magas zöldségárak tartósan velünk is maradnak. Látványosan dráguló zöldség még a vöröshagyma is, ami most 73 százalékkal többe kerül, mint tavaly.

 

(Forrás: HVG)