Miért aggódik 100-ból 98 magyar gazda?

Agro Napló
A Vodafone Group megbízásából felmérés készült Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon a helyi gazdák digitalizációs elképzeléseiről, kihívásokról.

A Savanta ComRes által, a Vodafone Group megbízásából készített, a gazdálkodók és a digitalizáció kapcsoaltát firtató felmérés keretében Európa és Afrika 13 országában, köztük Magyarországon összesen több mint 600 gazdát kérdeztek meg a gazdaságuk digitalizálásával kapcsolatos elképzeléseikről, az őket érintő környezeti kihívásokról, beleértve az ellátási láncokra is hatással lévő jelenlegi geopolitikai és társadalmi nyomást, valamint a mezőgazdasági berendezések és alapanyagok növekvő költségeit – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A felmérésből kiderült, a gazdálkodók a legnagyobb kihívásnak többek között az éghajlatváltozás következményeit, valamint üzemanyag- és energiaköltségeket, a termények és az állatállomány alacsony piaci árát érzik. A magyarországi gazdák rendkívül magas arányban, egész pontosan 98 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy aggódik a klímaváltozás gazdaságra gyakorolt hatásai miatt.

A felmérés szerint a gazdák már most is igénybe vesznek digitális eszközöket a műtrágya- és vízfelhasználás csökkentése, valamint a talaj állapotának javítása érdekében. Sőt, a magyarországi gazdák 94 százaléka érzi úgy, hogy a digitális technológiák a jövőben hozzájárulhatnak a gazdálkodásuk sikeréhez. Az alábbi ábra ennek az indexnek az alakulását mutatja a felmérésben részt vevő országokban.

Kép: © Vodafone

A megkérdezettek úgy vélekedtek, hajlandóak lennének olyan digitális beruházásokba fektetni, amelyek segítik őket az éghajlatváltozás és más hasonló problémák leküzdésében. A felmérésben részt vevő magyar gazdálkodók szinte mindegyike, 90 százaléka azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet fektet digitális eszközökbe.

A Vodafone közleményében emlékeztet, a gazdaságokban használt intelligens eszközök segíthetik a gazdákat költségeik mérséklésében, valamint a napjainkban kritikus fontosságú energia-, műtrágya- és vízfelhasználás csökkentésében. Az alkalmazott technológiák a drónok, a járműkövető megoldások, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a blokklánc technológia, valamint az okostelefonos alkalmazások használatára terjednek ki, amelyek lehetővé teszik az időjárási- és talajviszonyok, továbbá a költségek és a piaci árak alakulásának figyelemmel kísérését. Az intelligens vízellátási, öntözési és növénytáplálási megoldások szintén hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez és a kulcsfontosságú mezőgazdasági adatok átláthatóságának javításához.

A digitális mezőgazdasági megoldások széleskörű és folyamatos alkalmazásának azonban egyértelmű akadályai vannak. A magyar gazdák 42 százaléka különösen nagy kihívásként említette az eszközök és egyéb hardverek költségének fedezését, emellett a kutatás arra is rámutatott, hogy Magyarországon a gazdák 44 százaléka a digitális megoldások használatát ismertető képzésre is igényt tartana.

A szolgáltató hangsúlyozza, a mindenki által ismert mobilhálózat mellett IoT, CAT-M és 5G-alapú megoldásokkal , továbbá azok implementációjával kapcsolatos tanácsadással igyekszik támogatni a hazai gazdákat digitalizációs törekvéseikben.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!