2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

„Mi fán terem az erdő?” - figyelemfelhívó kampány indul

Agro Napló
Mi fán terem az erdő? elnevezéssel, társadalmi célú figyelemfelhívó kampányt indít az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az Agrárminisztérium (AM) támogatásával az erdei életközösség, vagyis erdei ökoszisztéma szolgáltatásainak széles körű megismertetésére – tette közzé a szakmai egyesület.

A tájékoztatás szerint a magyar embereket hat témával szeretnék célirányosan megismertetni. Az első téma az erdők klímavédelemben betöltött szerepét mutatja be.

Ennek kapcsán Borovics Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója – az MTI-nek - elmondta: az erdőgazdálkodás az egyetlen olyan ágazat a világon, amely szénelnyelő, hiszen az erdő sokkal több szén-dioxidot köt meg, mint ami az erdőgazdálkodás során keletkezik. Ezért ez az ágazat rendkívül fontos szerepet játszik a klímavédelemben.

Az erdővel kapcsolatban a biológiai sokféleségen, azaz a biodiverzitáson, a "csodálatos" ökoszisztémán túl azt is tekintetbe kell venni, hogy az egy olyan szénraktár, amire az ember pozitív befolyást gyakorolhat azzal, ha új erdőt telepít – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az OEE ismertetése kitért arra is, hogy a kampány témája szorosan kapcsolódik az Országfásítási Programhoz, aminek legfontosabb célkitűzése a meglévő erdőterület minőségi megőrzése és a fával borított területek gyarapítása.

A klímavédelem mellett az ismeretterjesztő és figyelemfelhívó kampány foglalkozik majd még: az erdőesztétikával, ami az erdő a környezeti kultúra és nevelés alapfeltételeit biztosítja az emberek számára. Emellett rá kívánják irányítani a figyelmet az élőhely és körforgás kérdéskörének összefüggéseire is, mivel az erdő olyan nélkülözhetetlen életközösség, ami a kulcsszerepet tölt be az anyagok körforgásában. A kultúra és kikapcsolódás szintén fontos terület, ugyanis az erdő valamennyi fája hozzájárul ahhoz, hogy az emberi civilizáció fennmaradásához nélkülözhetetlen, legtágabban értelmezett kultúra alapjai megmaradjanak. A  megújuló termékek esetében pedig az erdő minden pillanatban növeli és gyarapítja az emberiség élőfa-készleteit, amelyek folyamatosan ellátják megújuló faanyaggal. A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megtartása azért fontos, mert az erdő megfékezi a fajpusztulást és segít az emberi civilizáció fenntartásának feladatában. Mindez pedig olyan érték, ami miatt minden ember számára megőrzendő és gyarapítandó az erdő, mint komplex életközösség.  

A kampány hat témáját és a hozzájuk kapcsolódó kisfilmeket a következő három héten a www.facebook.com/erdeszetiegyesulet, a mifanterem.oee.hu oldalakra és az egyesület YouTube csatornájára töltik fel – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!