MENÜ

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Agro Napló 2022.01.24.

Az EU ez év január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a E171-es élelmiszer-adalékanyag – azaz a titán-dioxid – felhasználásával készített élelmiszerek.

 

Ezek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hatóság honlapján, hozzátéve: a döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

A Nébih honlapja is hírt adott 2021 májusában arról, hogy az EFSA értékelése szerint, élelmiszer-adalékanyagként nem tekinthető biztonságosnak a titán-dioxid (E 171) felhasználása. Az EFSA kockázatértékelése alapján, a tagállamok bevonásával, az Európai Bizottság döntött a további intézkedésekről. 2022. január 18-án megjelent az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet módosítása, amely megtiltja a titán-dioxid (E 171) felhasználását az élelmiszerekben.

A titán-dioxidot sokféle élelmiszerben használják, többek között étrend-kiegészítők, pékáruk, bevonatok, rágógumik, italfehérítők, ízesített italok (például: üdítők, italporok), szószok, feldolgozott hal és halászati termékek (például: füstölt hal) adalékanyagaként. Tehát a jogszabály-változás számos élelmiszer-előállítót érint, akik számára a rendelet – a zökkenőmentes átállás érdekében – 6 hónapos átmeneti időszakot határoz meg.

Az uniós rendelet 2022. február 7-én lép hatályba, és az ennél korábbi szabályoknak megfelelően előállított élelmiszerek – vagyis amelyek az előírt élelmiszer-kategóriákban és az előírt mennyiségben tartalmazhatnak titán-dioxidot – 2022. augusztus 7-ig továbbra is előállíthatók és forgalomba hozhatók. Ide értendőek az eladás céljából raktárban tárolt élelmiszerek is.

Tehát a gyártók a 2022. augusztus 7-ig gyártott és a raktárukban készen tartott termékeket forgalomba hozhatják, illetve a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig árusíthatják – jelzi a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.