Megsínyli a száraz telet a hazai szántóföldi növénytermesztés

Agro Napló
A gabonatermesztésben is problémát okoz az idei, átlagosnál szárazabb tél. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint komoly következményei lehetnek annak, ha még két-három hétig nem lesz jelentős csapadék az országban.

Az őszi vetéseket is nagyon száraz körülmények között kellett végezni – emelte ki Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette: a repcét különösen megviselte a szárazság, több gazda próbálkozott újravetni a magvakat, ám nem jártak sikerrel.

A búzatermesztők még reménykedhettek a csapadékos télben, ám erre nem került sor. Jelenleg átlagosan 50-100 milliméter csapadékhiány van, katasztrofális következményei lehetnek annak, ha még 2-3 hétig száraz marad az időjárás – hangsúlyozta a szövetség elnöke, hozzátéve: Magyarország dél-keleti részén, Békés megyében pedig még súlyosabb a helyzet.

A szakértő még bízik benne, hogy – ha optimálisra fordul az időjárás – nem lesz jelentős terméskiesés, és közepes termést tud biztosítani az ágazat idén. Úgy véli: felértékelődnek a raktárakban lévő készletek értékei, mely az árakra is hatással lehet.

Petőházi Tamás szerint a talajművelés és a fajtahasználat átalakítására van szükség, továbbá minden olyan körülményt is figyelembe kell vennie a gazdálkodóknak, amelyekkel korábban nem kellett foglalkozni. A víz megőrzése fontos lenne, de „annyira nincs most víz, hogy nincs mit megőrizni”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!