MENÜ

Megalakult az ÁTE Állatvédelmi Központja

Agro Napló 2021.01.27.

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek – hangzott el az intézményt bemutató budapesti sajtótájékoztatón a január végén.

Fotó: Vinnay Péter

 

Az eseményen Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a program egyik alappilléreként a lakosság edukációját és a felelős állattartására történő nevelését emelte ki, amiben fontos szerep jut majd az Állatvédelmi Központnak. Emellett a miniszteri biztos az állatvédelmi központ megnyitását mérföldkőnek nevezte az állatvédelemben, aminek az a célja, hogy tudományos és szakmai alapon támogassa az állatok védelmében tett intézkedéseket.

Mint mondta: fel kell lépni az állatok érdekében, szót kell emelni a felelős állattartás mellett, és minden eszközzel küzdeni kell az illegális szaporítók, a gondatlan állattartók és az állatkínzók ellen. A miniszteri biztos egyben hangsúlyozta az állatvédelem területén dolgozó szakmai és civil szervezetek együttműködésének erejében rejlő lehetőséget, és köszönetet mondott munkájukért, foglalta össze Ovádi Péter ismertetőjét az Agrárminisztérium (AM) honlapja.

Az online is közvetített eseményen Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: az új jogi, elemző és módszertani központ az állatvédelemmel foglalkozó valamennyi tudományágat összefogja. Feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, hozzájáruljon a társadalmi szemléletformáláshoz, a felelős állattartás fontosságának tudatosításához - emelte ki.

Rámutatott: az állatvédelem egy komplex interdiszciplináris - tudományágakon átívelő - terület, és ennek megfelelően az új központban az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzik, többek között állatorvosok és jogászok bevonásával. Sótonyi Péter kitért arra is, hogy az állatvédelemben sokszor kizárólag a társállatokra koncentrálnak, pedig a gazdasági haszonállatok védelme ugyanolyan fontos feladat.

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a központ nem csupán az állatorvosképzésben biztosítja a korszerű állatvédelmi ismeretek átadását, hanem a nem állatorvos szakembereknek, civileknek is szervez képzéseket, szakmai napokat. Vállalkoznak továbbá arra is, hogy a legújabb állatvédelmi kutatási eredményeket közérthető módon megosszák a nagyközönséggel is.

Az új szervezeti egység fontos feladata egyes állatvédelmi ütközőpontok, vitatott témák azonosítása, majd ezek tanulmányozása, kutatása és oktatása. Ilyen téma például az állatvédelem jogszabály- és intézményrendszerének megfelelősége, hatékonysága, a végrehajtás körüli polémiák, a gazdasági haszonállatok állatjólléti helyzete, valamint a menhelyekkel, kóbor állatokkal, ivartalanítással, szaporító telepekkel, az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásaival, a természetvédelem és az állatvédelem kapcsolódási pontjaival, az állatkínzás és az emberek elleni erőszak összefüggéseivel, a cirkuszi állatokkal és a vadászat állatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatos kérdések - mondta Vetter Szilvia.