Magyarország erős partnere az Egyesült Királyságnak

Agro Napló
Magyarország és Nagy-Britannia közös érdeke a versenyképes agrárium erősítése – jelentette ki a magyar agrárminiszter, aki hivatalában február elején bemutatkozó látogatáson fogadta Paul Foxot, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetét.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Az egyeztetésen Nagy István és a brit nagykövet egyetértettek abban, hogy gazdasági kapcsolatok területén a vám- és kvótamentes kereskedelem megvalósítása a cél a Brexitet követően. Az Egyesült Királyság a jövőben is fontos piaca marad a kitűnő minőségű magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek.

A megbeszéléseken a felek közös állásponton voltak az élelmiszertermelés hatékonyságának további javításában és a versenyképesség növelésében, melyhez fontos eszköznek nevezték a legújabb mezőgazdasági technológiák alkalmazását. A tárcavezető reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a két ország együttműködését erősítő úgynevezett Lánchíd Fórumon a mezőgazdaság és élelmiszeripar legfontosabb kérdései is megjelennek. Az ellátás biztonsága, a termékek folyamatos szállítása és a kereskedelem további fejlesztése mind a két ország közös érdeke – hangsúlyozta a magyar tárca vezető.

Az eszmecserén az uniós közös agrárpolitikával (KAP) összefüggésben a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidékfejlesztési pilléren keresztül érkező forrásokat a kormány a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett 80 százalékkal egészíti ki. Az intézkedések célja a beruházások támogatása valamint a magyar vidék és a helyi gazdaságok versenyképességének javítása. Hozzátette: a KAP célkitűzéseivel hazánk egyetért, a megvalósítás gyorsaságát és ütemezését azonban átgondolandónak tartja.

Nagy István ráirányította a diplomata figyelmét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre is. A miniszter szerint az oktatás és kutatás területén számos olyan lehetőség van, melyekkel összefüggésben további együttműködési lehetőségek adódhatnak a két ország között – tartalmazza az Agrárminisztérium (AM) közleménye, amit lapunk is megkapott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!