Magyarország „agrárnagykövetei” lesznek a FAO-ösztöndíjasok

Agro Napló
„Magyarország büszke házigazdája az Agrárminisztérium (AM), valamint az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) közös nemzetközi ösztöndíjprogramjának, amely különleges agrárnagyköveteket nevel ki hazánk számára” – hangsúlyozta Bencsik Dávid, az AM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ösztöndíjasok tiszteletére rendezett ünnepségen.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Tizenöt ország huszonkét hallgatója fejezte be idén tanulmányait Magyarországon, az Agrárminisztérium, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által támogatott hagyományos ösztöndíjprogram keretében. A diplomájukat idén megszerző ösztöndíjasok tiszteletére az Agrárminisztérium ünnepséget szervezett a FAO Regionális Hivatala, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a programban résztvevő országok nagykövetségei képviselőinek részvételével.

A rendezvény házigazdája Bencsik Dávid volt, aki gratulált a hallgatóknak és kiemelte: az itt végzett hallgatók a magyarok „agrárnagykövetei” lesznek a jövőben, akik működtethetik a hidat hazánk külgazdasági fejlesztéseiben is. „Magyarország fontosnak tartja aktív részvételét a világ élelmezési problémáinak megoldásában, amelyben nagy szerep jut az ilyen gyakorlatias programoknak” – mondta Bencsik Dávid. Az ösztöndíjprogram, amelynek indítása óta a magyar kormány támogatásával 44 országból 339 hallgató részesült ösztöndíjban hosszú távon is segíti a magyar gazdasági érdekek érvényesítését a fejlődő országokban.

Pedro Arias, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának programvezetője azt emelte ki: a mezőgazdaságban nagy hasznát lehet venni a közgazdaságtudományi ismereteknek. Hangsúlyozta, hogy az élelmezési világszervezet célja a nemzetközi élelmezés-biztonság erősítése, illetve az egészséges élelmiszerek arányának növelése. A fenntartható élelmezés szempontjából pedig fontos, hogy az egészséges élelmiszereket elérhető áron lehessen megvásárolni. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy az agráriumot nem elég önmagában kezelni, mivel komplex módon összefügg egyéb területekkel, mint például a termelési együttműködések fokozásával, vagy éppen a pazarlás csökkentésével is – olvasható az AM közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növelni kell a magyar agrárkivitelt

Növelni kell a magyar agrárkivitelt

Növelni kell a magyar agrár- és élelmiszeripari kivitelt, amihez hagyományos és új piacokra is szükség van – mondta az Agrárminisztérium (AM) nemzetkö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!