Magyar segítség a Nyugat-Balkán EU-csatlakozásához

Agro Napló
Aktív magyar segítséget kaphatnak a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásukhoz – közölte az agrártárca az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint az ugyanis nem lehet kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az EU egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek a Koronavírus-járvány okán tartott videokonferenciáján. Ennek keretében a résztvevők megismerték a járvány miatt, a magyar agrárium védelmében hozott intézkedéseket is.

A helyettes államtitkár kiemelte: az Európai Bizottság (EB) új lendületet szeretne adni a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamatának. Mint mondta, a balkáni nemzetek dinamizmust, frissességet és szélesebb gazdasági, kulturális lehetőségeket hozhatnak az egész kontinens számára. Magyarország elkötelezett abban, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a térség államainak integrációs erőfeszítéseikhez, EU-tagságuk egyértelműen magyar érdek is.

Belánszky-Demkó Zsolt a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos hazai gyakorlati mezőgazdasági tapasztalatokat is részletesen megosztotta a résztvevőkkel, valamint tájékoztatást adott arról, hogy az élelmiszerek és a termények határokon át történő szállítása még ebben a különleges helyzetben sem szenvedett számottevő késedelmet. Leszögezte: erősödhet a regionális együttműködés, továbbá fokozni kell a nemzetközi élelmiszerbiztonsági kooperáció hatékonyságát is. Boban Ilic, a SWG (Nyugat-Balkáni Regionális Vidékfejlesztési Szervezet) főtitkára köszönetet mondott a gyakorlati segítségért, és üdvözölte, hogy a magyar kormány határozottan támogatja a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!