Az unió új mezőgazdasági biztosa várhatóan nyitott lesz a magyar gazdák problémáira

Agro Napló
Az unió új mezőgazdasági biztosa várhatóan nyitott lesz a magyar gazdák problémáira – ez derült ki ugyanis december közepén Brüsszelben, amikor Janusz Wojciechowski agrárbiztos bemutatkozó látogatáson fogadta Nagy István agrárminisztert.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az Agrárminisztérium (AM) közlése szerint a magyar tárcavezető a találkozón kiemelte: bizakodásra ad okot, hogy egy tapasztalt, a mezőgazdaságot jól ismerő politikus irányítja majd a mezőgazdasági portfólió ügyeit a következő 5 évben. Rámutatott: meggyőződése, hogy lengyelként jól meg fogja érteni a kelet-európai, így a magyar gazdák helyzetét és gondjait.

A tárgyaláson  egyetértés mutatkozott a tekintetben is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályairól felelősségteljes döntés csak a költségvetés ismeretében hozható. Ezért csak a Többéves Pénzügyi Keret elfogadása után zárhatók le a KAP tárgyalások. A lengyel agrárbiztos hangsúlyozta: a költségvetési tárgyalások során mindent megtesz majd a KAP források védelme érdekében.

Nagy István a találkozó során reményét fejezte ki annak kapcsán,  hogy az Európai Unió új Bizottsága nyitott lesz a közös agrárpolitikára vonatkozó, még Phil Hogan által megtett javaslatok módosítására. Emellett várhatóan könnyebbséget jelent majd a tárgyalások hajrájában, hogy egy, a kelet-európai régió mezőgazdaságát jól ismerő biztossal kell majd megegyezni az agrárium ügyeiről; aki tisztában van a termeléshez kötött támogatások, az átmeneti nemzeti támogatás, a kis gazdálkodókat támogató rendszer, vagy éppen az öntözési beruházások fontosságával – tartalmazza az AM tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?