2024. április 19. péntek Emma

Magyar kutatók a talajmissziót támogató nemzetközi projektben

Agro Napló
Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani és Agrokémiai Intézetének (TAKI) kutatói is közreműködnek a kutatás-fejlesztési és innovációs programokat összehangoló, talajmissziót támogató nemzetközi SMS projektben – tette közzé honlapján az ELKH.

Az SMS (Soil Mission Support) elnevezésű nemzetközi projekt célja a talaj- és földhasználattal, valamint -gazdálkodással kapcsolatos kutatás-fejlesztési és innovációs programok összehangolása. A projekt támogatja az Egészséges Talaj és Élelmiszer Missziót (Soil Health and Food, Horizon Europe Mission), az európai zöld megállapodást (European Green Deal), valamint az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (UN Sustainable Development Goals, SDGs) közül a talajhoz kapcsolódó programok végrehajtását. A nemzetközi konzorcium tevékenységét Magyarországról az ELKH ATK TAKI kutatócsoportja segíti munkájában László Péter vezetésével.

A fenntartható talajhasználat és -gazdálkodás elengedhetetlen a talajfunkciók működéséhez és létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásaik támogatásához, ideértve az élelmiszer-ellátást, a víz- és tápanyagkörforgást, a puffer- és szűrőképességet, a szén-dioxid-tárolást és a biológiai sokféleség biztosítását is. A talaj fontos szerepet játszik a klímaváltozás mérséklésében és az ahhoz való alkalmazkodásban is, de a növekvő igények  (élelmiszeripar, energia, infrastruktúra, urbanizáció) következtében a talajra nehezedő egyre nagyobb nyomás most talajpusztulással fenyegeti bolygónkat – állapították meg a kutatók.

Ennek figyelembevételével a kitűzött célok elérése érdekében az SMS projekt a talaj- és földhasználattal, valamint -gazdálkodással kapcsolatos jelenlegi ismeretanyagok, kutatási és innovációs programok, illetve fejlesztési igények felmérésével foglalkozik. A kutatók részletes elemzése hiányosságokat tárt fel jelenlegi ismeretek terén. Ezért a projektben résztvevő szakemberek egy olyan kutatási és innovációs ütemtervet dolgoznak ki, amely a talajjal és a földhasználattal kapcsolatos területen európai szinten határozza meg a kutatási prioritásokat, külön kitérve az egyes helyi sajátosságokra is.

Így az SMS projektben az érdekeltek széles köre, vagyis kutatók, oktatók, gazdálkodók, szakemberek, politikai döntéshozók és a lakosság is részt vesz. A felméréseket a kutatók a területhasználat összes szereplőjének (például a mezőgazdaság, az erdészet, a területrendezés, a klíma-, a talaj-, a víz- és a katasztrófavédelem) bevonásával fogják elvégezni. A projektben különös figyelmet kapnak majd a jövő szakemberei, a fiatal gazdák és a terület szakértői. A projekt résztvevői a kutatási és az innovációs igényeket figyelembe véve transz- és interdiszciplináris megközelítéssel fogják elemezni a felmérések eredményeit, majd a feltárt hiányosságok alapján meghatározzák a prioritást élvező fejlesztési területeket.

A széleskörű tájékoztatás érdekében a kutatók úgynevezett Élő Laboratóriumokat (Living Labs) használnak majd, ahol a szakembereken kívül a széles közönség is látni fogja a projekt tevékenységét és az elért eredményeket. Emellett példaértékű megoldásokon (Lighthouses) keresztül azt is bemutatják majd, hogy mit és hogyan kell csinálni egy-egy probléma megoldása érdekében.

Az ütemterv folyamatos fejlesztése egy közös tervezési platformon zajlik, ami egyben a gyakorlati megvalósítást is segíti. A konzorcium nyolc – német, osztrák, francia, holland, spanyol, ír, illetve magyar – európai intézményt foglal magába, amelyeknek rangos képviselői a fenntartható talaj- és földhasználat, valamint talajgazdálkodás területén szerzett szakértői tudásukkal járulnak majd hozzá a projekt sikeréhez. Az SMS projektet emellett számos nemzetközi szervezet és kezdeményezés is támogatja, például a BIOEAST, az ADEME, a Danubius-RI vagy a SedNet – olvasható az összefoglalóban.

További információ kérhető a projektről László Péter tudományos főmunkatárstól, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet kutatójától, (laszlo.peter@atk.hu) e-mail címen.

Forrás: ELKH
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!