MENÜ

Lezárult az országos tej és tejtermék célellenőrzés

2015.05.29.

Lezárult az országos főállatorvos által elrendelt tejágazati célellenőrzés. Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen, mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek. Nyomonkövethetőségi problémák miatt a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak. A május 6-ától 19-éig tartó célellenőrzésre a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján került sor.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági felügyelői elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben (különösen első magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés). Országszerte 218 élelmiszer-forgalmazó létesítményben vizsgálták a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói tejeket és félkemény sajtokat, összesen több mint 300 tételt ellenőriztek a szakemberek. A felügyelők minden esetben vizsgálták a tételek nyomonkövethetőségét és a jelölés megfelelőségét is.

A különféle félkemény sajtokból az ellenőrök 65 mintát vettek növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára, amelyek zöme jelenleg még tart. 38 tételnél már van végleges eredmény, ebből 3 tartalmazott növényi zsírt, ezt a csomagoláson megfelelően jelölték.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei 17 forgalmazónál ellenőrizték az import UHT tejek nyomonkövethetőségét, valamint a forgalmazás élelmiszerbiztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenőrök. Nyomonkövethetőségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél – összesen mintegy 8000 liter mennyiségben – kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

(FM Sajtóiroda)

 

Forrás: kormany.hu