MENÜ

„Komposztünnep” pályázat oktatási intézmények és civil közösségek számára

Agro Napló 2021.10.11.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a „Maradék nélkül”, idén társszervezőként csatlakozott a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség – pályázattal egybekötött – „Komposztünnep”  elnevezésű felhívásához; a pályázatra a komposztálás témájához illeszkedő tevékenységgel jelentkezhetnek oktatási intézmények és civil közösségek: az idei felhívás fő üzenete, hogy az élelmiszer-hulladékok a komposztálásnak köszönhetően visszajuttathatók az ökológiai körforgásba, így csökkentve a környezetre gyakorolt káros hatásokat – tájékoztatta lapunkat az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

 

Kiemelik: immár tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnephez – október 10. – kapcsolódó pályázatát, amelynek idén a Nébih is társszervezője. A 2021-es kiírás központi témája az élelmiszer, az élelmiszerhulladék-megelőzés. A pályázat mottója: „Él-Elem – Lét-Elem”, amivel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer-hulladékok jelentős része komposztálva visszakerülhet a körforgásba, így ismét tápanyagként szolgálhat a növények számára.

Hazánkban fejenként átlagosan 65 kilogramm élelmiszer-hulladékot „termel” az ország lakossága évente a háztartásokban, aminek legalább harmadát olyan élelmiszer részek teszik ki, amelyek komposztálhatók: zöldség- és gyümölcshéj, kávézacc vagy tojáshéj. Ha ezek a hulladékok a szemetes helyett a komposztra kerülnek, azzal sokat tehetnek a magyar emberek a környezetük jobb állapotáért.

A Nébih 2020-ban végzett felmérése szerint csak a hazai lakosság harmada komposztálja valamilyen formában a háztartásában keletkező szerves hulladékot. Különösen sajnálatos ez annak fényében, hogy napjainkban már számos, változatos lehetőség kínálkozik a háztartási hulladék komposztálásra vidéki és városi környezetben egyaránt. A közösségi komposztálás kiváló módszer lehet a sűrűn lakott területeken, a hivatal felmérése alapján azonban eddig a lakosság mindössze 3 százaléka próbálta ki ezt az alternatívát.

A pályázati felhívás oktatási intézményeknek és civil szervezeteknek szól. A felhívásra a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységekkel lehet jelentkezni. Gondolatébresztőként a szervezők weboldalukon közzétették a korosztályok szerint bontott, aktivitásra ösztönző javaslataikat. A vállalást november közepéig bármikor meg lehet valósítani, akár egynapos, akár egyhetes, akár többhetes időszakban a bölcsődei és az óvodai csoportokban, az általános és a középiskolai osztályokban, továbbá különböző közösségekben, így például a kertközösségekben és a komposztpontokon is.

A pályázatra október 15. éjfélig lehet regisztrálni, a fényképes és szöveges beszámolók beküldésének határideje pedig 2021. november 19. A legsikeresebb pályamunkákat kategóriánként szemléletformáló ajándékcsomaggal és komposztládával díjazzák a szervezők. A 2021-es pályázat további részletei és a gondolatébresztő ötletek a Humusz szövetség honlapján érhetők el.