Maradék nélkül: Utcatárlatot nyitott a Nébih

Agro Napló
Az élelmiszerpazarlás témájáról szóló alkotásokból nyitott utcatárlatot 2022. augusztus 30-án II. kerületi központjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Fotó: Facebook/Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az élelmiszerpazarlás az egyik legjelentősebb fenntarthatósági probléma, amely nemcsak környezeti, de erkölcsi és gazdasági kérdéseket is felvet. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Fejenként átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente csak otthonainkban, amelynek a fele elkerülhető lenne. Ha a teljes lakosság éves pazarlását tesszük mérlegre, akkora mennyiséget kapunk, amelyből 1 éven át félmillió ember teljeskörű étkezését biztosítani tudnánk.

Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség. A Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzésre fókuszáló Maradék nélkül programja, kiemelt figyelmet fordít a gyermekkori szemléletformálásra, a jövő fogyasztóira. Nyári rajzpályázatának célja is az volt, hogy a gyerekek megismerjék az élelmiszerpazarlás problémakörét, környezetre gyakorolt hatását és a megelőzés lehetőségeit. A Maradék nélkül felhívására összesen 291 pályamű érkezett az ország 133 iskolájából, amelyek közül a legkiemelkedőbb, legelgondolkodtatóbb alkotások láthatók az utcatárlaton – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Facebook/Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A kiállítás megnyitójával összekötött díjátadón Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a rajzok kapcsán kiemelte, hogy a kis alkotók épp úgy szemlélik az élelmiszerpazarlás problémakörét, ahogy azt mindenkinek kellene, és ez reményre ad okot a jövőre tekintve. Dr. Kasza Gyula a Maradék nélkül program vezetője hangsúlyozta, bízik benne, hogy a pályázaton résztvevő gyerekeknek köszönhetően a rendhagyó kiállítást megtekintő felnőttek is elgondolkodnak egy pillanatra, hogyan járulhatnak hozzá a pazarlás mérsékléséhez. Az ünnepélyes díjátadó különleges vendége Kliment Hajnalka, a váci Karolina Katolikus Általános Iskola pedagógusa volt, ugyanis az egyik pályázó róla készítette rajzát, Hajni néni, az ételmentő címmel.

Fotó: Facebook/Nébih – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A kiállítás október végéig megtekinthető a II. kerületi Kitaibel Pál utca és Kis Rókus utca találkozásánál.

Díjazottak:

Alsós kategória első helyezés: Csonka-Szőke Villő – Nyár a kertemben, maradék nélkül, 2. osztályos (Szent János Katolikus Általános Iskola, Dabas)
Felsős kategória első helyezés: Pintér Apolka Erzsébet – Alternatívák, 5. osztályos (Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Budapest)

Az alsós kategória közönségszavazás nyertese: Stenczel Zsófi – Kerüld az ételpazarlást!, 3. osztályos (II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Kecel)
A felsős kategória közönségszavazás nyertese: Gulyás Anna - Lesz-e még?, 6. osztályos (Leveleki Gárdonyi Géza Általános Iskola)
A legaktívabb iskola: A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola (39 pályázat)

Letölthető anyagok:

"Utcatárlatot nyitott a Nébih" című közlemény (docx)
Háttérinformációk az élelmiszerpazarlásról (pdf)
Utcatárlat megnyitó képei (jpg - zip)
Pályaművek képeki (jpg - zip)

További információk, hasznos oldalak:

Maradék nélkül program honlapja: https://maradeknelkul.hu/
Nébih Oktatási Programjának honlapja: https://nebihoktatas.hu/
Maradék nélkül Facebook oldala: https://www.facebook.com/maradeknelkul
Maradék nélkül Instagram oldala: https://www.instagram.com/maradek_nelkul/

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03