MENÜ

Kicsit erősödött a forint, de továbbra is egekben az árfolyam

Agro Napló 2022.10.04.

Némi erősödést mutatott a forint hétfő délután a korábbi nagy zuhanáshoz képest, de a lendület akadozik.

 

Némi erősödést mutatott a forint hétfő délután, nem sokkal azt követően, hogy az MVM bejelentette, halasztott fizetésről állapodott meg a gázszállításért a Gazprommal. A nap során az euróval szemben újabb történelmi mélypontra, 425,8-as árfolyamra süllyedt magyar deviza rövid idő alatt négy forinttal, hajszállal 421 alá erősödött, de nem tudta átlépni a 420-as lélektani határt – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A dollárral szemben jobb teljesítményt nyújtott: a 435-ös szintről majdnem 7 forinttal, közel 428-ig erősödött, itt ez volt a határ, ahonnan visszapattant.

A forint a más nagyobb devizákkal szemben is erősödést mutatott a délutáni órákban: a brit fonttal szemben 489-ről 484-ig erősödött, a svájci frank esetében pedig a 440-es szintről jött fel 434-ig.

A forint általános gyengélkedését többek között annak tulajdonítják, hogy még mindig függőben van az EU-pénzek jelentős részének utalása, hogy az MNB úgy döntött, nem emeli tovább az alapkamatot, illetve a nagy devizaigény – amire a dráguló importenergia és energiahordozók kifizetése miatt van szükség, és ami jelentősen rontja a fizetési mérleget. Az MVM által bejelentett fizetési halasztás – ami a gázár egy bizonyos küszöbérték feletti részére vonatkozik – a legutóbbira lehet némi hatással, a többi gyengítő tényező azonban továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a forint felett.

 

(Forrás: HVG)