Rosszul indította a hetet a forint

Agro Napló
384-ig gyengült a forint. A múlt heti rossz zárás után ezt a hetet is rosszul indította.

Hétfőn kora reggel 381,6-382 forintba került egy euró, onnan viszont gyengült a magyar deviza: késő délelőtt már a 385-ös szintet közelítette az árfolyam, igaz, el nem érte, 384,88 a napi mélypont. Ennél gyengébb utoljára október közepén volt a forint.

December nagy részében 380-382 környékén járt az árfolyam. A múlt hét közepén némi erősödés történt, miután kiderült, hogy Magyarország megkap nagyjából 10 milliárd eurót a korábban visszatartott uniós pénzekből. Az EU-csúcs viszont más jó híreket nem hozott a forint számára. Ahogy Orbán Viktor előbb csütörtök este kivonult kávézni az Ukrajna csatlakozási tárgyalásáról szóló szavazásról, majd péntek hajnalban blokkolta az uniós költségvetés módosítását, az nem segítette az ország iránti bizalom növelését. Pénteken 379-ről 382-ig gyengült a forint, hétfőn pedig folytatódott ez a rossz trend – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

A héten a legfontosabb esemény, ami befolyásolhatja a forint árfolyamát, a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntése lehet. Szintén kedden jön ki az Eurostat adatsora az uniós tagállamok novemberi inflációjáról – a 7,9 százalékos magyar számot már ismerjük, inkább az lesz üzenet a befektetőknek, hogy ez marad-e az EU legnagyobbja. Aztán csütörtökön az MNB közzéteszi az Inflációs jelentését, amelyben részletezik, mit várnak a gazdaságtól 2024-ben.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!