Kevesebb műtrágyát adtak el 2019 első három negyedévében

Agro Napló
Kevesebb műtrágyát adtak el idén az első három negyedévben Magyarországon, mint a múlt év hasonló időszakában – ez tűnik ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézetének (AKI) legfrissebb legfrissebb összegzéséből.

Eszerint a műtrágya-forgalmazók 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek idén az első három negyedévben. Az értékesített mennyiség 3,2 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A műtrágyák ára átlagosan 11,9 százalékkal nőtt ez idő alatt a bázis időszakhoz képest, a műtrágya-eladás nettó árbevétele 123 milliárd forint volt. Ez 7,8 százalékkal haladta meg a 2018 első három negyedévi értéket.

A közvetlenül mezőgazdasági termelőknek értékesített teljes műtrágyamennyiség 85 százalékát a tíz legnagyobb magyarországi műtrágya-forgalmazó vállalat adta el az idei első három negyedévében. A múlt év azonos időszakában ugyanez az arány 84 százalékot tett ki.

A mezőgazdasági termelők által 2019 első három negyedévében vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium (NPK) hatóanyag-tartalma 493 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (3,9 százalékkal) kevesebb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 3,2, a káliumhatóanyag-tartalom 8,6, a foszforhatóanyag-tartalom 2,0 százalékkal volt kisebb, mint a bázisidőszakban. Az NPK-hatóanyagok aránya 2018 első három negyedévében 65:18:17 volt, 2019 első három negyedévében pedig 65:19:16, azaz a foszforfelhasználás nőtt.

Természetes súlyban vizsgálva az értékesítést az idei első háromnegyedévében közvetlenül mezőgazdasági termelőknek eladott mennyiség 1,386 millió tonna műtrágya volt, amelyből 1,021 millió tonna egykomponensű, 365 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt.

Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya 74:26 volt 2019 első háromnegyedévében, ez az arány megegyezik az egy évvel korábbival. Az első háromnegyedévi műtrágya-értékesítés 2019-ben értékben 7,8 százalékkal nőtt 2018 azonos időszakához képest. Az egykomponensű nitrogén- 12,5, az egykomponensű káliumműtrágyák forgalma 15,2 százalékkal, az egykomponensű foszforértékesítése pedig több mint másfélszeresére nőtt.

Az összetett műtrágyák forgalma azonban 2 százalékkal csökkent 2019 első háromnegyedévében az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Ez év harmadik negyedévében az összetett műtrágyák értékesítése került előtérbe, míg az első és második negyedévben a forgalom alakulását az egykomponensű műtrágyák, azon belül az egyszerű nitrogénműtrágyák forgalma határozta meg. Az idén az első félévében az értékesített összes műtrágya (természetes súlyban) 85 százaléka volt egyszerű nitrogénműtrágya, és csak 15 százaléka összetett műtrágya. A harmadik negyedévben azonban az értékesítés 53 százalékát az összetett műtrágyák adták, ezzel együtt az egyszerű foszfor-, valamint az egyszerű káliumműtrágyák iránti kereslet is élénkebb volt, részesedésük 0,4, illetve 6 százalékot ért el. Az egyszerű nitrogénműtrágyák aránya pedig mindössze 47 százalék volt.

Az összetett műtrágyák körében 2019 harmadik negyedévében a legnagyobb kereslet az NPK 15-15-15 iránt volt. Ebből a termékből 47,1 ezer tonnát adtak el belőle, ez az összetett műtrágyák mennyiségének 12,9 százalékát tette ki. A második legnépszerűbb termék az NPK 8-24-24 összetétel volt, amelyből 41,5 ezer tonna fogyott, ami a harmadik negyedévi összetett műtrágya-értékesítés 11,4 százalékát fedte le. A harmadik helyre a monoammónium-foszfát (MAP) került, amelyből 36,2 tonnát értékesítettek a megfigyelt időszakban. Ez 9,9 százalékos részesedést jelentett a teljes összetett műtrágyák mennyiségéből. További népszerű összetétele volt a harmadik negyedévi összetett értékesítésnek az NPK 10-26-26-os műtrágya (27,9 ezer tonna, 7,6 százalék)  - tartalmazza a NAIK-AKI legfrissebb körképe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!