Kevés szilva lesz az idén a fagyok és az aszály miatt

Agro Napló
A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén csak mintegy 23-32 ezer tonna közötti szilvatermés várható Magyarországon, ami jelentősen kevesebb az átlagos – évi 65 ezer tonnás – mennyiségnél – közölte lapunkkal Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Idén tavasszal nagyon sok, térségenként 15-18 fagyos éjszaka volt, március másodok felétől május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a gyümölcsültetvényeket – állapítja meg termésprognózisában a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács/ÉKASZ). A hideghatások okozta károkon túlmenően a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontott a helyzeten.

Az idei szilvaszezon a korábban érő – dél- és közép-magyarországi – termőhelyeken, a legkorábbi (például: a 'Katinka', a 'Cacanska rana' és a 'Topfive' elnevezésű) fajták szedésével vette kezdetét, július első felében, azonban még csak nagyon kis mennyiségek kerültek piacra. A hazai szilvapiac csúcsa jellemzően július végétől indul, a „C. lepotica” és a „Stanley” fajta szüretével, ami az összes termés mintegy 60 százalékát teszik ki.

Hazánkban 6400 hektáron termesztenek szilvát. A legjelentősebb termesztő körzetek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók. A három megye adja a hazai termőfelület közel 70 százalékát.

Jellemző módon a hazai szilvatermés mintegy 75-80 százalékát a belföldi piacon értékesítik, mintegy 20-25 százalék pedig exportra kerül. A termés fele a feldolgozóiparba kerül, a fele pedig a frisspiacra. A hazai friss szilvafogyasztás alacsony, évente és fejenként 1,3 kilogramm körüli. De emellett jelentős az ipari feldolgozás is, leginkább lekvár, befőtt és pálinka formájában.

A friss illetve nyers szilvaimport nem számottevő, 1000-2000 tonna körül alakul évente, nagyobbrészt Németországból, Macedóniából, Olaszországból és Spanyolországból érkezik hazánkba. A friss és a nyers magyar szilvaexport viszont ugyanakkor jelentős: évente változóan 8000-12000 tonna, aminek átlagosan fele Németországba kerül, kisebb exportpiacaink Csehország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Lengyelország.

A szilvapüré export fokozatosan csökken. Az aszalt szilvából 900-1100 tonna közé tehető az import, melynek döntő többsége (90 százalék) Chiléből érkezik. Az export pedig  ebből a termékből 200-400 tonna, döntően Szlovákia és Szlovénia a célországa. Növekvő tendenciát mutat a szilvabefőtt export, míg 2015-ben 250 tonna volt a magyar export, 2017-ben és 2018-ban ez már 1300 tonnát tett ki – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!