2024. április 19. péntek Emma

Kertészeti óriásberuházás indul egymilliárd euróból

Agro Napló
Közép-Európa legkorszerűbb agráripari létesítményét épít fel hazánkban a német FAKT AG mintegy egymilliárd eurós beruházással. A mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztés Hegyeshalom és Bezenye határában készül majd el – jelentette be március közepén Mosonmagyaróváron az agrárminiszter.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István a beruházást történelmi mérföldkőnek nevezte mind a cég, mind pedig a magyar agrárium életében. A mostani együttműködés eredményeként Magyarország és Németország gazdasági kapcsolata még szorosabbá válhat – tette hozzá.

A közreadott sajtóinformáció szerint: a  beruházás egész Közép-Európában egyedülálló, ugyanis mintegy 330 hektár egybefüggő területen valósul meg. Az invesztíció központi eleme egy olyan kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központ, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását egész Európában. A tervek szerint egy összesen 650-700 millió eurónyi fejlesztés irányul majd (ebben haltenyésztés is szerepel) a mezőgazdasági termeléshez és hozzá a kapcsolódó ipari fejlesztésekhez.

Mindez így az elmúlt évtizedek legnagyobb, komplex magyarországi agrár- és élelmiszeripari beruházása lesz. Ez nemcsak a térség, hanem az egész régió számára új lehetőségeket jelent a mezőgazdaság, elsősorban a zöldség-gyümölcs termelés területén.

A tervezett beruházáson belül kiemelkedik az üvegház-fejlesztési projekt. Hazánkban nagy hagyománya van a hajtatott zöldségkultúráknak és jelenleg is nagy fejlődésen megy keresztül az ágazat. Az elmúlt húsz évben a termelőfelületek csökkenése mellett ugyan, de 2-3-szor magasabb termelési színvonal alakult ki a magyar üvegházakban, a professzionálisabb a szakmai teljesítménynek köszönhetően. Ma 150 hektárnyi üvegházban és 400-500 hektárnyi korszerű fóliablokkban, nagy légterű sátorban zajlik zöldséghajtatás. Ez a felület azonban még jelentősen tovább bővül a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően.

Hazánk a jó minőségű termékeinek köszönhetően jelenleg is jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt exportál, elsősorban az Európai Unió országaiba. A múlt évben a magyar friss zöldség export 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót. Magyarország számára azonban a FAKT AG most bejelentett beruházása további nagy előrelépést hozhat. Ma a hajtatott termékek közül szinte csak paprikából van export árualapja Magyarországnak. A  paradicsom vagy éppen uborka tekintetében pedig még a hazai piacon is  vannak kihasználatlan lehetőségek.

A szóban forgó fejlesztés segít abban, hogy nagy mennyiségű és magas minőségű export árualap jöjjön létre hazánkban magyar munkaerővel, magyar hozzáadott értékkel, a legmodernebb üvegházakkal, alkalmazott technológiákkal és eljárásokkal. A német vállalat beruházása a legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház létrehozásával a magyar mezőgazdasági és kertészeti termékek exportjának fejlődését szolgálja.  A részvénytársaság felépít ugyanis egy 30 hektárnyi üvegházi kapacitást, valamint tervez 50 hektárra egy szabadföldi kertészetet is. Így a fejlesztésnek köszönhetően az itt előállított áruk, valamint a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat számára nagyon jó eljutási lehetőséget jelenthet az európai piacokra.

A magyar agrárexport dinamikus növekedéssel az elmúlt években elérte a 9 milliárd eurót. Ez és az ehhez hasonló beruházások teszik lehetővé, hogy néhány éven belül meghaladja hazánk agrárkivitelének értéke a 10 milliárd eurót; tovább erősítve hazánk piaci jelenlétét Európában és szerte a világon.

Olvasóink a részletes tudósítást az eseményről májusi lapszámunkban olvashatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!